Южнокорейският гигант Samsung готви тригодишен план за инвестиции, достигащ $160 милиарда. Преди дни компанията отчете първия си спад на печалбата от седем тримесечия насам, което накара инвеститорите да се притесняват за дългосрочния ѝ план.

През следващите три години Samsung ще вложи над $22 милиарда в технологии от следващо поколение: изкуствен интелект, автономно шофиране и други. Останалите $138 милиарда ще подкрепят критично важното производство на полупроводници и екрани, както и външни стартъп проекти, като ще създадат 40 000 нови работни места.

Huawei детронира Apple и подгони Samsung

Huawei детронира Apple и подгони Samsung

Китайският гигант е продал над 54 милиона телефона

Samsung е най-големият конгломерат в Южна Корея и са критично важни за икономиката на страна. Samsung Electronics отговоря за почти 20% от основния борсов индекс Kospi Composite.

Предизвикателствата не са малко, а голяма част от тях идват от китайските технологични групи като Xiaomi и Huawei, които изяждат пазарния дял на компанията като най-голям производител на смартфони.

Подкрепени от Пекин компании пък се насочват все повече към бизнеса с чипове памет, също важна за южнокорейската компания област.

"Samsung трябва да намерят нови области за растеж. Малко са закъснели например при изкуствения интелект, но няма нужда да започват от нулата. С тези пари могат да придобият други компании", смята Санджеев Рана, анализатор в CLSA.

Забавящият се пазар на смартфони достигна и Samsung

Забавящият се пазар на смартфони достигна и Samsung

Резултатите на компанията разочароваха