Резервациите за международни полети по света са намалели след началото на конфликта Израел-Хамас, особено в Северна и Южна Америка, тъй като хората отменят пътувания до Близкия изток, а и по света, според фирмата за анализ на пътувания ForwardKeys, събощава Reuters.

Глобалното търсене на пътувания отслабна, след като палестинската ислямистка групировка Хамас уби 1400 души в Южен Израел на 7 октомври, а Израел отговори с въздушни и наземни удари по Газа, които според палестинските власти са убили над 10 000 души.

Над 40 авиокомпании отмениха полети до Израел - кои са европейските превозвачи

Над 40 авиокомпании отмениха полети до Израел - кои са европейските превозвачи

42% от всички планирани полети до и от Тел Авив са били отменени в началото на седмицата

"Тази война е катастрофална, сърцераздирателна човешка трагедия, която всички виждаме ежедневно на нашите телевизионни екрани", каза Оливие Понти, вицепрезидент на Insights във ForwardKeys в изявление. "Това неминуемо ще откаже хората да пътуват до региона, но също така е подкопало доверието на потребителите да пътуват и другаде."

Резервациите за международни полети от Северна и Южна Америка са спаднали с 10% през трите седмици след атаката на 7 октомври, в сравнение с броя на билетите, издадени три седмици преди атаката, според данни за самолетни билети от ForwardKeys.

Трети трус за 4 години: Войната в Газа и световната икономика

Трети трус за 4 години: Войната в Газа и световната икономика

Ще изстреля ли "Хамас" глобалната инфлация в небесата?

Хората в Близкия изток също пътуват по-малко, тъй като билетите за международни полети, издадени в региона, са намалели с 9% през същия период. Резервациите за международни полети за пътуване до региона се сринаха с 26% през трите седмици след атаката.

Резервациите за международни полети паднаха средно с 5% в регионите, което повлия на глобалното възстановяване на международните пътувания, силно пострадали от пандемията.

Резервациите един ден преди тази атака показаха, че глобалните въздушни пътувания през последното тримесечие на годината ще се възстановят с 95% от нивата от 2019 г., но към края на октомври перспективата е спаднала до 88%, каза Понти.