След 30-годишно прекъсване Сърбия отново ще изнася пшеница за Египет. Африканската държава, която е най-големият вносител на пшеница в света, трябва да получи първите сръбски доставки през декември тази година или през януари 2019 г.

Западната ни съседка вече е получила сертификат за износ, а вносителят очаква да извърши проверка на капацитета за съхранение през последната седмица на ноември и в началото на декември.

Сушата принуди най-големия вносител на пшеница да плаща рекордна цена

Сушата принуди най-големия вносител на пшеница да плаща рекордна цена

Реколтите в Русия, Франция и Германия спадат сериозно

Сърбия разполага с 2 млн. тона пшеница за износ, тъй като реколтата е отлична през тази година, а Египет търси висококачествено зърно, съобщи министърът на земеделието, горите и управлението на водите Бранислав Недимович, цитиран от сръбски медии.

Фактът, че руският президент Владимир Путин трябваше лично да отиде в Египет, за да подпише такъв договор, показва колко голяма сделка е износът на пшеница за африканската страна, отбеляза Недимович.

Европа ще загуби най-много от разширяващата се зърнена империя на Русия

Европа ще загуби най-много от разширяващата се зърнена империя на Русия

Ако Алжир реши да отвори вратата за руската пшеница, ще последва земетресение на световния пазар

По думите на Недимович Сърбия разработва планове за износ на царевица за други два големи вносителя - Китай и Индонезия.

Пшеницата е основна суровина за изхранването на почти 100-милионния Египет. Основните доставчици са от Източна Европа - Русия, Украйна, Румъния и Полша, които са доставили продукция за 2.4 млрд. долара през 2017 г., по данни на World"s Top Exports.