Европейските земеделци, особено във Франция, ще пострадат най-тежко, ако Русия успее да пробие в четвъртия най-голям пазар-вносител на пшеница в света, пише Bloomberg.

В момента Франция е най-големият вносител на пшеница в Алжир, която купува огромно количество, за да храни населението си. Но спекулациите, че това ключово търговско споразумение ще бъде подкопано от Русия, която може да доставя на по-ниска цена, растат.

Русия и Алжир наскоро направиха предварителни стъпки за увеличение на търговията. Миналата седмица Кремъл покани политици от Алжир на обиколка. Първата пратка ще бъде пратена "в близко бъдеще". Досега пшеница от Русия не бе допускана в Алжир заради проблеми с качеството.

"Ако Алжир реши да отвори вратата за руската пшеница, ще последва земетресение на световния пазар", заяви Гейбриъл Омнес, анализатор в Strategie Grains. "Това ще бъде кошмар за френския износ".

Възможна ли е криза с пшеницата заради рекордните горещини?

Възможна ли е криза с пшеницата заради рекордните горещини?

Сушата удари сериозно реколтата в най-големите износителки

Европейските земеделци трудно удържат срещу евтиното руско производство, губейки позиции на ключови пазари през последните години. Износът на ЕС намалява с 16 процента в предходния сезон (до края на юни). През този продажбите спадат с около една трета, като над 40 процента от срива се дължи на пшеницата, предназначена за Алжир, сочат данни на Европейската комисия.Бен Бодарт, директор в CRM AgriCommodities, посочва, че навлизането на Русия в Алжир "създава страхове от известно време".

Подобно развитие ще наруши още повече позицията на Европа на световните пазари и ще циментира Русия като доставчик №1 в Северна Африка. Страната вече доминира вноса в Египет, отговаряйки за три четвърти от покупките този сезон. ЕС, представлявана само от Румъния, има 19 процента.

Франция е най-големият производител и износител в Европа и разчита на Алжир, след като продажбите на други места намаляха. Държавата загуби пазарен дял в страни като Мароко, Камерун и Сенегал.Множество пазарни участници вярват, че рано или късно Русия ще започне да изнася за Алжир. Но поне за тази година евентуално споразумение ще има ограничен ефект, тъй като пшеницата вече е разпределена по дестинации.

Сушата принуди най-големия вносител на пшеница да плаща рекордна цена

Сушата принуди най-големия вносител на пшеница да плаща рекордна цена

Реколтите в Русия, Франция и Германия спадат сериозно