HTC обмисля варианти да се раздели с подразделението си, което разработва технологии за виртуалната реалност. Или изцяло да продаде себе си, пише Bloomberg.

Тайванската компания вече е наела съветник, като целта е да продаде бизнеса с очилата за виртуална реалност Vive. Продажбата на цялото дружество HTC би било по-трудна, коментира медията.

Източник на Bloomberg твърди, че разговори за продажба на бизнеса вече са водени с компанията-майка на Google.

През последните години технологичната компания, популярна с мобилните си телефони, е в затруднено положение. За последните 5 години пазарната й оценка спадна с цели 75% до 1.78 милиарда долара.

Продуктите на Apple и Samsung правят продажбите на други компании във високия клас много трудни. Китайските производители като Huawei и други пък доминират в средния и ниския клас.

В последно време HTC се опитва да промени фокуса на бизнеса си към очилата за виртуална реалност. През първото тримесечие на годината тя имаше 8.4% пазарен дял с 190 000 доставки. Компанията се състезава със Sony и Oculus, чиито продукти се продават на подобна цена.

HTC започна дейността си през 1997 г. като производител на разнообразни стоки по поръчка. През 2002 г. компанията спечели сделка с Microsoft, за да произвежда смартфони с операционната система Windows и бързо се превърна в един от лидерите на пазара. Първият Android-телефон също бе дело на HTC.