Ако човек има образование и опит, може да си намери добре платена работа и в Бюрата по труда. Или поне това показват обявите на електронния портал на Агенция по заетостта e-Трудова борса.

Обявените свободни работни места в столицата са над 500, като посоченото заплащане в значителна част от офертите е над 1000 лева. Заплатите за десетте позиции с най-високо трудово възнаграждение надхвърлят 2000 лева.

Точно толкова обещават на готвачи за работа на круизен кораб, като условията е кандидатите да имат две години опит и да владеят английски език. Свободните места на тази длъжност са 10, става ясно от офертата на платформата.

Малко по-високо възнаграждение - 2316 лева месечно, дават на продуктов мениджър, който ще се занимава с търговия и трябва да владее английски и сръбски език.

Заплати от 3000 лева дават работодатели на хора с доста разнообразни умения. Оферти за такова трудово възнаграждение има за монтьори на тръби, за ръководител на отдел в банкова/финансова институция и на старши учител с опит в преподаването по метода "Монтесори".

Двойно по-висока заплата или 6500 лева може да получава ръководител на проекти, като изискванията към кандидатите включват английски и руски език, както и работа с компютър.

Най-високите трудови възнаграждения за обявените свободни работни места в столицата са за специалисти в областта на авиацията. 7950 лева е посоченото трудово възнаграждение за летци, като свободните работни места са 15.

Обявената месечна заплата за директор на дирекция "Летателна експлоатация" е 8000 лева, като от кандидатите се изисква да имат минимум 2 години опит на подобна длъжност.

Ето колко служители в България получават над 2000 лева заплата

Ето колко служители в България получават над 2000 лева заплата

Една подробна статистика на доходите

Ето и кои са десетте най-скъпо платени работни места в столицата, обявени в Бюрата по труда в София: 

  • Готвач на круизен кораб (10 места) - 2000 лева;
  • Продуктов мениджър (1 място) - 2316 лева;
  • Шофьор, товарен автомобил (2 места) - 2800 лева;
  • Ръководител отдел в банка/финансова/платежна институция (1 място) - 3000 лева;
  • Монтесори учител за деца от 6 до 12 клас (1 място) - 3000 лева;
  • Монтьор на водопроводни тръби (6 места) - 3000 лева;
  • Ръководител отдел в банка/финансова/платежна институция (1 място) - 3500 лева;
  • Ръководител проект (1 място) - 6500 лева;
  • Летец-втори пилот (15 места) - 7950 лева;
  • Директор, дирекция, "Летателна експлоатация" (1 място) - 8000 лева.

Какви заплати предлагат в другите големи градове?

В обявите от Бюрата по труда за останалите големи градове в страната трудовите възнаграждения не надхвърлят 2000 лева. Най-високи заплати в бургаска област дават на готвачи. В офертата се посочва, че те ще получават 1500 лева месечно, като свободните места са 10 и се намират в община Несебър.

Във Варна обявите с най-високи заплати са три и са за 1100 лева на месец. Две от тях са за община Варна, като там се търсят четирима готвачи. Същите пари са обявени за ръководител в ресторант в община Бяла, като свободните места са пет.

В Пловдив 1400 лева дават на ръководители по маркетинг и продажби, като кандидатите трябва да владеят арабски и испански и да имат диплома по бизнес администрация или подобна специалност.