Още от индустриалната революция изчезват професии и на тяхно място се появяват други. Това винаги е било така, независимо дали се дължи на технологичния напредък, притока на евтина работна сила или глобализацията.

Сега е ред на автоматизирането и идването на роботите. Процес, който вече се случва и е възприеман едновременно както като заплаха, така и като нещо положително.

Според базирания в Оксфорд Humanity Instititute - едни от първите професии, част от които ще изчезнат почти напълно до десетина година са тези на работниците във фабриките, на охранителите и градинарите, застрашени са и професиите от транспортно-логистичния сектор, включително превоза на хора. В малко по-късен период от време в историята ще останат секретарките и счетоводителите.

Поръчките на роботи в САЩ достигнаха рекордни нива

Поръчките на роботи в САЩ достигнаха рекордни нива

Индустрията вече не може без тях

Съвсем скоро няма да е гарантирана и нито една чиновническа професия. Още в следващите години роботите ще поемат не само опасните, мръсните и скучни работи. Ще изчезнат и много професии в сектора "Здравеопазване", от най-висши до редови, твърди известният нидерландски футуролог Ричард ван Хойдонг в книгата си "Светът утре".

"Вече изчезват последните пазачи на мостове. Сензори и камери разпознават корабите и внимателно следят за движението на сушата, така че мостовете да се отварят и затварят автоматично и безопасно", пише Хойдонг.

Суперкомпютри като Watson на IBM скоро ще се справят много по-бързо от юристите с обработката на огромен брой съдебни дела, като въз основа на това ще издават присъди и вероятно ще са в помощ на съдиите. Точно тяхната професия едва ли ще изчезне скоро, но много други в юридическия сектор сякаш са застрашени.

В света вече работят над 3 милиона индустриални роботи. За сравнение, през 2019 година техният брой беше 2,6 милиона.

В Япония и Китай вече е масова практика да уволняват служители, работещи като касиери, фабрични работници и дори рецепционисти в хотели, като техните места са заети от роботи. Да видим какво предстои.

САЩ "наемат" рекорден брой роботи, за да запълнят недостига на работна ръка

САЩ "наемат" рекорден брой роботи, за да запълнят недостига на работна ръка

Много компании се опитват да намерят квалифицирани служители, но опитите им се оказват неуспешни