Един на четирима служители в САЩ ще продължи да работи от вкъщи дори след разхлабването на ограниченията и връщането в офисите след пандемията. Но все още повечето компании не смятат, че това трябва да е причина възнагражденията на тези хора да бъдат намалени.

Това показва доклад на платформата PayScale, цитиран от Fortune. В него са включени мненията на близо 700 специалисти по управление на човешките ресурси и мениджъри, някои от които работят за едни от най-големите компании в света.

69% от тях посочват, че не обмислят намаляване на възнагражденията за служителите си, които ще продължат да работят предимно или изцяло от разстояние. В допълнение 62% от анкетираните посочват, че не планират да намалят заплатите за новите си служители, които ще работят изцяло от разстояние.

"Организациите все още обмислят действията си, тъй като пазарът продължава да се променя. Мнозина чакат да видят как останалите къмпании ще се върнат към офисите, но засега това не се случва", обяснява главният изпълнителен директор на PayScale Скот Тори.

Преди пандемията около една трета от работодателите са изграждали своята стратегия за заплащане спрямо това къде се намират техните офиси. Сега около 30% от компаниите посочват, че това не е решаващо за възнагражденията.

В допълнение малка част от дружествата или около 14% от тях обмислят да намалят заплатите на служителите си, които са позиционирани в места с по-ниски разходи за живот.