Пазарът на труда се променя - от това как и къде вършим работата си до уменията, необходими за развитието ни в кариерата. Според данни на професионалната платформа LinkedIn показват, че съвкупностите от умения за работа са се променили с 25% от 2015 г. насам и се очаква да се изместят с 65% до 2030 г. в световен мащаб.

Навлизането на изкуствения интелект и автоматизацията създадоха нови възможности и предизвикателства както за професионалисти, така и за компании, които гледат в бъдещето.

Списъкът с най-бързо развиващите се работни места на LinkedIn за 2024 г. показва кои са тези длъжности през последните пет години и тенденциите, определящи бъдещия пазар на труда.

В Европа пазарът на труда преминава през трансформация- конкуренцията за работа се е удвоила през последната година, като се появяват нови позиции, които не са съществували преди 20 години, според последното проучване на компанията.

През 2024 година най-бързо растящите позиции ще са свързани с устойчивостта, изкуствения интелект и развитието на бизнеса, според социалната платформа,.

Докладът на на компанията се провежда на база на проучване на милиони работни места в рамките на 1 януари 2019 г. - 31 юли 2023 г., за да изчисли темп на растеж за всяка длъжност.

Според направените изводи две трети (67%) от европейските служители обмислят започване на нова работа тази година, въпреки че конкуренцията на пазара на труда нараства.

През 2022 г. имаше само едно свободно място на всеки двама активни кандидати в Обединеното кралство и Франция в LinkedIn, докато сега има само една свободна работа за приблизително всеки четирима кандидати.

37% от европейските служители казват, че търсят по-високи заплати, за да се справят с инфлацията, която нараства, докато 19% казват, че са по-уверени в способностите си и искат да намерят по-добра позиция, за да развият кариерата си.

Кои са най-подценените, но добре платени професии в България

Кои са най-подценените, но добре платени професии в България

Всички гледат към IT сектора, но и по-слабо популярни сфери дават големи възможности за кариера

Кои работни места са във възход?

Най-бързо развиващите се работни места варират в изследваните европейски държави, но общата тенденция показва, че тези в сфери като изкуственият интелект, устойчивостта и киберсигурността се увеличават, докато компаниите се опитват да се справят с тези основни тенденции, оказващи влияние върху икономиката.

Най-търсените длъжности включват: Мениджър устойчиво развитие, Инженер по изкуствен интелект и Анализатор по киберсигурност.

Петте най-търсени позиции в германската столица Берлин например са: Мениджър устойчиво развитие, Инженер по изкуствен интелект, Проджект мениджър, Маркетинг мениджър, Мениджър продажби.

Въпреки, че някои разлики в най-търсените професии в различните столици на европейските държави, се вижда една открояваща се тенденция - много от най-търсените позиции са свързани с устойчиво развитие на компаниите и конкретно позицията Мениджър по устойчиво развитие. От всички посочени топ 5 длъжности в 12 столици на европейски държави, това е търсена длъжност в пет от тях.

След 1 година в еврозоната - каква е средната заплата в Хърватия и кои са най-добре платените професии

След 1 година в еврозоната - каква е средната заплата в Хърватия и кои са най-добре платените професии

Най-високите заплати продължават да са в столицата Загреб

"С наближаването на 2024 г. е ясно, че изкуственият интелект и устойчивовото са два от основните двигатели, променящи пазара на труда", смята Джош Граф, управляващ директор на LinkedIn за Европа и Латинска Америка. "Работните места в тези области представляват са от най-бързо развиващите се позиции в цяла Европа."

55% от мениджърите по наемане на служители в цяла Европа смятат, че техните компании пропускат квалифицирани кандидати, защото им липсват традиционни квалификации.

По думите на Граф много от тези професии дори не са съществували преди 20 години, но светът на труда продължава да се променя с толкова бързи темпове,че адаптивността трябва да бъде най-важното за бизнес лидерите.

Повишаването на квалификацията и преквалификацията ще бъдат от решаващо значение за привличането и задържането на нови таланти.

Най-желаните професии в света през 2023 година

Най-желаните професии в света през 2023 година

Топ 30