От компютрите "Правец" през 80-те до стартъпи и еднорози от 20-те години на новия век - разказът за България като IT суперсила е устойчив на промените по света и у нас. През тези две поколения време - и особено през последните около 15 години, кариерата в сферата на информационните технологии се превърна в желана цел за хиляди хора у нас.

Няколко големи придобивания, няколко големи технологични пробива и едно секване на евтините пари по-късно, компаниите в сектора се вглеждат по-внимателно в своите екипи. Растежът на всяка цена и вървящата ръка за ръка с него по-достъпна престижна реализация в голяма степен отиде в миналото.

Това е време за размисъл не само за натоварените с оптимизации висши мениджъри, но и за работещите хора, които години наред са слушали мантрата "изкарай курсове или академия и търси нещо в IT".

JobTiger: Една трета по-малко обяви в IT сектора за година

JobTiger: Една трета по-малко обяви в IT сектора за година

Сфери като производството и логистиката вече имат повече предложения

Да поговорим конкретно

В България разговорът за случващото се на трудовия пазар може да е доминиран от само няколко сфери, но има редица по-слабо публично обсъждани професии, които дават кариерна перспектива и шанс за доход над средния. Масовата представа за немалко от тях робува на остарели представи.

От HR компанията и кариерен портал JobTiger.bg дават само няколко примера:

 • Главен счетоводител;
 • Машинен инженер;
 • Инженер в автомобилната индустрия;
 • Електроинженер;
 • Сервизен инженер;
 • Финансов анализатор;
 • Финансов консултант;
 • Продуктов мениджър;
 • Експерт във ВЕИ сферата;
 • Фармацевтичната сфера, предимно в клинични проучвания и изследвания;
 • Строителен инженер и техник;
 • Специалисти и техници в телекомуникационната сфера;
 • Ръководител въздушно движение;
 • Главен готвач;
 • Инженер качество;
 • Специалист "Човешки ресурси".

Данни на сайта Zaplatomer.bg, който позволява на работещите да сравняват възнаграждението си с това на други от същата сфера, показват, например, че средното нетно възнаграждение на инженерите надминава 3000 лв., а във фарма сектора наближава 3200 лв.

Близо 2 пъти над средната заплата у нас получават експертите в областта на проектирането, прилагането и управлението на възобновяеми енергийни източници.

2024: Годината на дракона и... годината на шефа. Какво се променя?

2024: Годината на дракона и... годината на шефа. Какво се променя?

Балансът на силите вече се наклони към работодателите и служителите трябва да се адаптират

Има редица IT позиции с още по-високи заплати, но важно особено за младите хора, които търсят своя път, да знаят, че пред тях има различни варианти - а и при динамиката на технологичния сектор, навлизането в него вече ще е по-трудно и ще е обвързано с по-големи очаквания от страна на работодателите.

"Твоето БЪДЕЩЕ" е обща платформа на Webcafe.bg и Money.bg за кариерно развитие, която свързва талантите с бизнеса.

Ако погледнем извън България, резултатите ще са подобни. В класацията на US News & World Report за 100-те най-добри професии в САЩ има немалко технически или в сектора на услугите, които предлагат доход над средния за страната.

Има ли кой да работи у нас?

Пазарът на труда е зависим в огромна степен от търсенето и предлагането - компаниите са склонни да обвържат дадена позиция с по-висока заплата, защото просто не могат да намерят лесно подходящи хора за нея. Държави като България са в неблагоприятна позиция, защото през последните години емиграцията за мнозина се превърна в естествено продължение на кариерата, започнала у нас.

"Някои от посочените професии като тези във фармацевтичната сфера или различните инженерни направления, изискват доста продължително образование, което прави преквалифицирането в тази посока по-трудно и времеемко на по-късен етап от живота. Това по-скоро е кариерен път, за който решение се взема в по-ранна възраст", отбелязват от JobTiger.bg.

IT мениджърът, който знае, че за създаването на голям бизнес е нужно качествено образование

IT мениджърът, който знае, че за създаването на голям бизнес е нужно качествено образование

За формулата на успеха пред Money.bg говори Любомир Маринов - главен мениджър на проекти в DXC Technology

Затова и става особено важно създаването на нови кадри - и тук учебните заведения трябва да имат сериозна роля. "За жалост, образователната система в България не може да отговори на темпа на развитие и иновации, които се използват и прилагат в компаниите. Смятаме, че практиката трябва да се увеличи процентово в образователната програма на всяка една специалност в университетите", коментират от компанията.

И допълват: "Работодателите трябва да използват инструменти, които им позволяват да бъдат разпознаваеми на пазара на труда, за да могат да привличат кандидати и да ги задържат, защото това често е проблем. Важни са също и onboarding програмите, както и вътрешните възможности за обучения".