Хибридна работа, бонуси и социални пакети - това са трите теми, за които ще чувате най-малко през 2024 г. Вместо тях ще се говори за ефективност, допълнителни часове в офиса и икономии - и тонът за разговор ще се задава от работодателите. Това е очакването на експерти както в България, така и зад Океана.

След години на огромно търсене на кадри и рекордно ниска безработица, сега компаниите имат по-голям избор кого да наемат и това има последици както за кандидатите, така и за настоящите служители, които до неотдавна можеха да бъдат по-смели в условията си. Ако според китайския календар 2024-та е годината на дракона, то трудовият пазар ни показва, че навлизаме в годината на шефа.

Проучване: Един от петима работодатели готви съкращения

Проучване: Един от петима работодатели готви съкращения

57% от компаниите биха наели чужденци при по-бърза и лесна процедура за това

Голямата картина

През 2023 г. в най-голямата икономика в света - САЩ, плановите съкращения скочиха с 98%, намаля броят на компаниите с бонуси и смяната на работно място спря да носи със себе си осезаемо подобрение на възнаграждението.

"Премията, която измерваме при смяна на работното място спрямо оставането на същата работа, беше 7% в началото на 2023 г., а сега тази премия се е свила до 2,5%", посочва пред Yahoo Finance главният икономист на ADP Нела Ричардсън.

Съкращенията в технологичния сектор в САЩ са най-големите от спукването на дотком балона преди 22 години

Съкращенията в технологичния сектор в САЩ са най-големите от спукването на дотком балона преди 22 години

Във всяка една индустрия има увеличаване на съкращенията тази година, с изключение на образованието, промишленото производство и комуналните услуги

По думите ѝ броят на работниците, които пробват нова работа, наистина е намалял, което означава, че няма толкова много възможности и се наблюдава сближаване между търсенето и предлагането.

Махалото на трудовия пазар в момента се намира от страната на работодателите, отбелязва главният икономист на Glassdoor Даниел Жао. По думите му продължаващите опасения за забавяне на икономическия растеж означават, че бизнесът предпочита да икономисва разходи пред това да наема многобройни служители, за да поддържа растеж.

"Твоето БЪДЕЩЕ" е обща платформа на Webcafe.bg и Money.bg за кариерно развитие, която свързва талантите с бизнеса.

Затова и не е изненада, че има ръководители като Нирай Шах от компанията за онлайн търговия Wayfair, които в прав текст заявяват на служителите си: "Да работиш до късно, да си отзивчив, да смесваш работата и свободното си време - това не са неща, от които да страним".

Подобно изказване само преди година щеше да звучи самоубийствено за всеки мениджър.

А у нас?

Някои бизнес тенденции у нас пристигат със закъснение, но "затягането на колана" вече е видимо и в българските офиси - и то от месеци. Според HR експерта Петър Джугански процесът на съкращения ще продължи и през 2024 г. Фактор за това са икономическите нестабилности, които силно влияят на пазара на труда.

На фона на масови съкращения в сектора: Търсят ли се или не IT специалисти у нас, според "Евростат"

На фона на масови съкращения в сектора: Търсят ли се или не IT специалисти у нас, според "Евростат"

Къде се обявите за работа са най-много и къде най-малко?

"В момента множество компании са в състояние на hiring freeze (замразяване на наемането), като има и много фирми които не планират да наемат въобще нови служители през 2024 г. Броят на фирмите, които ще разширят своите екипи през текущата година, е нисък", коментира пред Money.bg той.

Джугански посочва, че променената среда се усеща и от настоящите служители: "Компаниите масово връщат своите служители в офисите. Не са една и две големите IT фирми в страната, които върнаха хората си за 5 дни в седмицата в офиса след 1-ви януари. Много компании не раздадоха коледни бонуси, а годишните увеличения на заплатите също може да очакваме тази година да бъдат минимални".

Какво следва?

Търсенето на по-добри бизнес резултати в комплект с икономиите е добра новина предимно за инвеститорите, чийто приоритет вече не е толкова растежът, колкото печалбата. За работещите хора обаче посланието е, че ще трябва да работят по-здраво - и то без особено много варианти извън това да правят каквото шефът поиска, пише Yahoo Finance.

10-те най-търсени умения, които работодателите искат да видят в CV-то ви сега според LinkedIn

10-те най-търсени умения, които работодателите искат да видят в CV-то ви сега според LinkedIn

Голяма част от компаниите обръщат внимание на тези умения

Какво е най-важно за служителите в този нов "баланс на силата" на работното място? "Да не спират да се подобряват в работата си и постоянно да учат нови умения. Вече сме в период в който компаниите имат далеч по-голям избор за кандидати от преди и могат да си позволят да не бързат особено със своя избор и да бъдат много по-взискателни към кандидатите", отговаря Петър Джугански.