Цели 18 на сто от работодателите у нас планират да свият екипите си в периода октомври 2023 г. - март 2024 г., показва редовното проучване на Българската конфедерация на заетостта (БКЗ) сред 1200 компании.

По същото време през миналата година такива намерения са имали 4% по-малко от запитаните - 14%.

Най-голям е делът на тези, които ще запазят бройката на служителите си през следващите 6 месеца - 38%. 28% ще наемат нови хора, а 16% още не са решили. За сравнение, в периода октомври 2022 г. - март 2023 г. по 43% очакваха да увеличат екипите си или поне да не допуснат намаляване на броя заети.

Кои са районите с най-висока безработица у нас и какво е заплащането в тях

Кои са районите с най-висока безработица у нас и какво е заплащането в тях

Според данните на Евростат и НСИ

По индустрии и градове

В IT сектора компаниите, които ще назначават, са с 21% повече от тези, които ще съкращават. След него се нареждат аутсорсингът и производството (+12%) и търговията на едро и дребно (+11%).

Няма сектор, при който съкращаващите да са мнозинство, като най-близо са в добивната промишленост, където разликата е само 1% в полза на тези компании, които ще наемат служители през следващите месеци.

Спрямо миналата година по същото време, оптимистите в информационните технологии намаляват, докато в производството и аутсорсинга резултатите са стабилни.

Къде в страната имаше най-много безработни през 2022-а и къде са плащани най-високи обезщетения

Къде в страната имаше най-много безработни през 2022-а и къде са плащани най-високи обезщетения

Оказва се, че мажете получават значително по-високи обезщетения от жените

В София планиращите нови назначения са с цели 65% повече от тези, които ще съкращават, но на годишна база все пак има 5-процентова промяна в негативна посока. Пловдив и Русе прогресират до +12% и +6%, докато във Варна и Бургас промените са в рамките на процент (+10% и +7%).

Кой ще работи

Според БКЗ работодателите "предвиждат скромен, но стабилен пазар на труда".

"Въпреки че нивото на безработица остава ниско, работодателите продължават да изпитват трудности да привлекат кадри с нужните умения. Те, от друга страна, не могат да намерят работодатели, които да отговорят на очакванията им за заплащане и възможности за кариерно развитие. Ето защо е наложително компаниите да преразгледат изискванията си за задължителни умения и да внедрят стратегии за придобиването им на работното място," коментира Надя Василева, председател на БКЗ.

В същото време, обаче, цели 57% от компаниите са готови да наемат чужденци при по-лесна и бърза процедура за това.

Снимка 637327

Източник: БКЗ