Amazon вече е най-голямата компания в щата Вашингтон - и третата най-голяма в целия САЩ.

За първи път в историята компанията на Джеф Безос вече струва и повече от технологичния гигант Microsoft. След ръст на пазарната капитализация над 685 милиарда долара, Amazon застана на трета позиция.

Пред нея в момента са само Apple с пазарна капитализация от 815 милиарда долара и компанията-майка на Google - Alphabet, с оценка от 750 милиарда долара.

И трите гиганта са в оспорвана надпревара - коя ще бъде първата компания в САЩ, която ще достигне пазарна оценка от един трилион долара.

Apple отдавна е най-голямата и заема първото място, но опасността Amazon да я задмине съвсем не е малка. Компанията на Джеф Безос има завидна инерция, а акциите ѝ поскъпнаха с 21% само от началото на 2018 година, далеч напред от ръста на конкурентите. А производителят на iPhone даже записва лек спад от началото на годината от около 3,5%.

Джеф Безос вече изпревари съоснователя на Microsoft Бил Гейтс като най-богат човек на планетата още през октомври. Богатството му вече е 116 милиарда долара, с около 25 милиарда долара повече от това на Гейтс, който е известен филантроп. Трети и четвърти в списъка са инвеститорът Уорън Бъфет и основателят на Facebook Марк Зукърбърг.