Най-голямата верига за търговия с храни в Беларус Eurotorg се подготвя да пусне на акции на фондовата борса в Лондон. В рамките на първичното публично предлагане ще бъдат продадени ценни книжа за около 300 млн. долара, а според експерти пазарната оценка на компанията може да надхвърли 3 млрд. долара.

Борсовият дебют на беларуската компания в Лондон се очаква около средата на ноември. Ходът ще отбележи първото международнo листване, свързано с бившата съветска република, която обяви независимост през 1991 г., припомня британският Telegraph.

Хранителен гигант

Eurotorg е най-големият търговец на дребно в бившата съветска република, който контролира около 19% от пазара в Беларус и е най-известен със своите магазини Euroopt. Компанията притежава 627 обекта в Беларус, а 930 000 клиенти пазаруват в обектите й всеки ден.

Печалбата на компанията за първото полугодие на 2018 г. преди данъци е нараснала с 7% до 195.7 млн. беларуски рубли (92 млн. долара), а приходите за полугодието достигат 2.18 млрд. рубли (1.02 млрд. долара).

Като част от плановете Eurotorg ще продаде на акционерите своя банков бизнес - StatusBank.

Крайъгълен камък

Изпълнителният директор Андрей Зубку определи събитието като крайъгълен камък в историята на компанията.

"Търговията на дребно в модерен формат се утвърди в Беларус, но запазва голям потенциал за по-нататъшен растеж, като се има предвид текущото навлизане на 46% от пазара - подобно на Полша преди повече от 10 години", заяви Зубку.

По думите му Беларус става "все по-отворен за международните инвеститори". "Вярваме, че икономиката на Беларус е на път към растеж и че тази благоприятна макроикономическа среда ще помогне доброто представяне на Eurotorg да продължи", добави той.

Благоприятна бизнес среда

Бившата съветска република възроди плановете за публично предлагане на някои от най-големите си компании, които бяха провалени от финансовата криза преди десетилетие.

Вицепремиерът Василий Матюшевски заяви през миналата година, че Беларус възнамерява да продаде до 25%-ен дял в най-голямата държавна банка Belarusbank чрез публично предлагане през 2019 г. Но шефът на банката заяви, че няма планове за това преди 2020 г.

Правителството подготвя реформи, които да улеснят бизнеса в страната, който все още е обременен от бюрокрацията и зависим от руските пари и субсидии, пише Reuters.

Частният сектор представлява по-малко от 1/3 от брутния вътрешен продукт. Но някои частни фирми процъфтяват. Те смятата, че Беларус е добро място за бизнес, защото има евтина и образована работна сила, конкуренцията не е жестока и корупцията е по-малко разпространена, отколкото в някои съседни страни.