Европейските петролни гиганти отбелязаха, че са спечелили около 37 милиарда долара преди облагането с данъци миналата година, изпреварвайки прогнозираните 34 милиарда долара, направени от най-големите енергийни търговци в света. Данни на Bernstein Research сочат, че Shell е генерирала 16 милиарда долара печалби преди облагане с данъци от звеното за търговия с енергия, TotalEnergies е отчела 11,5 милиарда долара, а BP е спечелила 8,4 милиарда долара, пише Oilprice.

Енергийният гигант Vitol отчете т близо 15 милиарда долара от търговия с енергия за миналата година, следван от 8,5 милиарда долара на Trafigura, 5,4 милиарда долара печалби на Gunvor и 4,9 милиарда долара на Mercuria.

Въпреки падащите цени на петрола и газа, BP отчете 5 милиарда долара печалби за първото тримесечие на 2023 г., надминавайки прогнозите на анализаторите и печалбите за четвъртото тримесечие. Компанията смята, че това е вследствие на "изключителната" търговия с газ и "много силен резултат от търговията с петрол".

Светът отчете рекорден дял на вятърна и на слънчева енергия в производство на електроенергия

Светът отчете рекорден дял на вятърна и на слънчева енергия в производство на електроенергия

Енергийният сектор е най-големият източник на емисии на въглероен диоксид

Резултатите от печалбите показват нарастване на важността на търговските дейности за европейските петролни гиганти.

Междувременно американския гигант ExxonMobil през февруари обяви, че ще създаде свое собствено подразделение за глобална търговия по-късно тази година и ще има голяма реорганизация в компанията.