Месеци преди дългоочакваната премиера на новия iPhone един основен въпрос тормози инвеститорите в Apple - както и доставчиците и всички останали, които са инвестирали във финансовия успех на компанията.

Когато Apple представи новия iPhone с променен дизайн и екран с технологията OLED тази есен - колко пари ще струва?

Вече чухме няколко пъти, че iPhone 8 (или Edition, или Pro, или както компанията реши да го нарече) може да струва над 1 000 долара. Анализ на Стивън Милунович от UBS потвърждава тази прогноза. Но смята, че това ще се отнася само за версията на модела с най-много памет.

Според него iPhone 8 ще започва от 870 долара, а вариантът с 256GB памет ще се продава за 1 070 долара.

Това означава, че новият модел няма да е най-скъпият досега - както твърдяха предишни прогнози. В момента iPhone 7Plus с 5.5 инча екран се продава за $869/$969 в зависимост от размера на паметта. Иначе казано в момента може да се купи по-скъп телефон, отколкото ще бъде iPhone 8.

Прогнозата на Милунович, разпратена до клиентите на UBS, гласи, че новият модел ще е отговорен за 45% от продажбите през следващата година. През есента Apple ще представи и обновени версии на iPhone 7 - 7S и 7S Plus.

iPhone 8 обаче ще е юбилеен и ще предложи стъклен дизайн, безжично зареждане и 5.15-инчов екран с много тънки рамки - и се очаква клиентите да гледат първо към него.

Важно е да отбележим, че цената е една от най-добре пазените тайни на Apple до представянето на смартфона. А прогнозата на анализаторите е на база стратегията на компанията в предишните години, както и цената на частите, които производителят купува.