През последните седмици няколко фармацевтични компании обявиха, че са успели да разработят ваксини, които имат над 90% ефикасност срещу коронавирус.

Досега само Русия е обявила, че ще регистрира три такива препарата. Междувременно страната има и медикамент, който може да се окаже успешно лечение срещу COVID-19, а зад него стои компанията на най-богатия руснак - Владимир Потанин.

Той се надява лекарството, разработено от NPO Petrovax Pharm, да успее да намери пазар не само вътре в страната, но и да гарантира възможности за износ.

"В момента тече трета фаза от тестването на медикамента "Поликсидоний", който се използва за лечение на респираторни вирусни инвекции и се използва успоредно в ваксини, върху пациенти с коронавирус в Русия. Скоро нови тестове могат да започнат и в Словакия", посочва в интервю президентът на компанията Михаил Циферов, цитиран от Bloomberg.

"Предварителните резултати се очаква да бъдат готови през февруари и ще бъдат публикувани в специализирани журнали. Това ще бъде нашият билет за пазарите за износ", добавя той.

Руските олигарси обедняха с $32 милиарда. Кои са 10-те най-богати?

Руските олигарси обедняха с $32 милиарда. Кои са 10-те най-богати?

Леонид Михелсон и Генадий Тимченко губят най-много тази годината

Към днешна дата все още няма регистрирани медикаменти за лечение на коронавирус, според Световната здравна организация (СЗО). Въпросният "Поликсидоний" е регистриран в Русия през 1996 година, като се използва за лечение на различни заболявания. По-късно той започва да се използва и в някои от бившите съветски републики, както и в Словакия.

"Поликсидоний" е имунотропно лекарство, което помага за засилване на имунната система. Пациентите с коронавирус се разболяват, защото имунната им система не успява да се справи достатъчно добре, за да ги предпази от вируса. Това предполага, че подобно лечение би могло да помогне", се казва в изследване на учени от училището по медицина към Вашингтонския университет.

Владимир Потанин е най-богатият човек в Русия с богатство от 24,7 милиарда долара към 2020 година, според Forbes. Той успява да натрупа състоянието си основно благодарение на компанията "Норилски Никел", която придобива с бизнес партньора си Михаил Прохоров в началото на 90-те години.

Потанин е акционер в Petrovax Pharm, която развива дейност през последните 20 години в областта на фармацията. Тя е водещ разработчик и производител на генерични лекарства в Русия.

Най-богатият руснак е станал с $8,5 милиарда по-богат през 2019-а

Най-богатият руснак е станал с $8,5 милиарда по-богат през 2019-а

Милиардерите в страната са поскъпнали с близо $53 милиарда за последните 12 месеца