Компанията за дрехи H&M, заяви, че очаква загуба през второто тримесечие, след като отчете 46% спад в продажбите през март, тъй като пандемията на коронавируса е ударила печалбите, пише Reuters.

Избухването на вируса, започнало в Китай в края на миналата година, се разпространи по целия свят, като накара правителствата да затворят бизнеса, както и да обявят мерки за това стотици милиони хора да останат у дома, за да се опитат да забавят заразата.

Пандемията е принудила H&M временно да затвори повечето от магазините си, да съкращава служители и да намали годишния си дивидент за първи път от 1974 г. Само през последния месец акциите на H&M паднаха с 40%.

H&M съкращава работното време на служителите си

H&M съкращава работното време на служителите си

70% от магазините са временно затворени

"С драстичния спад на пазара трябва да вземем много трудни решения и да предприемем крайни действия", заяви в изявление новоназначеният изпълнителен директор Хелена Хелмерсон. "С всеки ден, който трябва да държим магазините затворени, ситуацията става все по-неприятна."

Компанията, която имаше повече от 125 хил. служители в края на миналата година, вече заяви, че е в преговори за намаляване на работното време за десетки хиляди от персонала си и преразглежда необходимостта от съкращения.

Печалбата на H&M за първото тримесечие надхвърли 247,6 милиона долара спрямо предишният период, в който са отчетени 1,04 милиарда.

Най-големият конкурент на H&M, собственикът на Zara Inditex, направи големи временни съкращения.