Създадената в България и оперираща вече на няколко европейски пазара компания AMPECO привлече 13 млн. долара от инвеститори, заинтересовани от нейната платформа за управление на зарядни станции за електромобили, съобщава TechCrunch.

Най-голям е делът на BMW iVentures - фондът за рисков капитал на BMW Group, който инвестира в иновативни и бързорастящи хардуерни и софтуерни компании в областта на транспорта, производството и логистиката. Следват българският фонд LAUNCHub Ventures и германският Cavalry Ventures, както и няколко бизнес ангели. LAUNCHub Ventures и Cavalry Ventures вече инвестираха 3 млн. евро в AMPECO в сийд-рунд през 2021 г.

С новия рисков капитал AMPECO ще продължат разработката на продукта си и ще финансират разрастването си в Северна Америка. "Развълнувани сме, че инвеститор от ранга на BMW i Ventures финансира българска компания, която вече работи глобално. Средствата ще ни помогнат да разширим мащаба на дейността ни и да се превърнем в "гръбнака" на операторите на мрежи за зареждане на електромобили по целия свят. Вярваме, че така АMPECO прави електромобилите достъпни за повече шофьори", коментира главният изпълнителен директор Орлин Радев.

Компанията е създадена през 2018 г. През октомври AMPECO бе отличена от Frost & Sullivan с наградата за глобално продуктово лидерство за 2022 г. в софтуера за зарядни станции за електромобили.

Shell USA придобива компания за зареждане на електромобили за $169 милиона

Shell USA придобива компания за зареждане на електромобили за $169 милиона

Очаква се сделката да се финализира през първата половина на 2023 г.

Към момента клиентите ѝ са 120 в 45 държави, като те имат достъп до 62 000 станции за зареждане. Служителите на Ampeco към днешна дата са над 80.

Снимка 603705

Идеята на платформата е потребителите - физически лица, бизнеси и държавни структури, да управляват зареждането на автопарка си, без да се налага да се ограничават само до инфраструктурата на един или друг доставчик. TechCrunch отбелязва, че компанията има и разработки, насочени към енергийното потребление на сградите и възобновяемите източници.

До 2035 г. станциите за зареждане на електромобили ще се нуждаят от повече енергия от един малък град

До 2035 г. станциите за зареждане на електромобили ще се нуждаят от повече енергия от един малък град

С навлизане на електромобилите в по-голям мащаб, търсенето на електричество ще нараства

"Тъй като продажбите на електрически превозни средства се увеличават, достъпът до инфраструктура за зареждане на електрически превозни средства става по-важен от всякога. Хардуерно-агностичното и цялостно софтуерно решение на Ampeco позволява на клиентите бързо да стартират и развиват собствени мрежи за зареждане на електромобили", коментира Барис Гюзел от BMW iVentures.