ИТ гигантът Cisco проявява настойчив интерес към подразделението за мрежови технологии на друг лидер в бранша - Samsung, съобщи The Korea Times, позовавайки се на информирани източници от кулоарите на Световния мобилен конгрес в Барселона.

Въпреки че двете компании многократно опровергаваха слуховете за подобна сделка, Cisco иска да придобие мрежовия бизнес на Samsung и вече няколко пъти е отправила конкретни запитвания към корейската компания, пише TechNews.bg. 

Предишните опити на мрежовия гигант да купи подразделението на Samsung завършиха с неуспех, тъй като офертите бяха оценени като твърде ниски от корейска страна, предвид нарастващото влияние на Samsung на някои пазари в тази сфера. 

Cisco трябва да предложи значително по-голяма сума, ако иска да стигне до сделка за мрежовия бизнес на Samsung, смятат анализаторите. Преговорите в момента са в задънена улица, именно заради несъгласие по стойността на сделката. 

През миналата година Samsung стана водещ доставчик на безжично мрежово оборудване по стандартна LTE в Индия. Освен това в периода от 2013 до 2015 компанията увеличи продажбите си на мрежови продукти в чужбина с 11%.

С евентуалната покупка на мрежовото подразделение на Samsung, Cisco би могла да укрепи позициите си на пазарите в Корея, Индия, някои страни от Западна Европа, а също и в САЩ. Подобна сделка ще успокои и инвеститорите, които се опасяват, че мрежовият бизнес на Cisco е все по-застрашен от конкурентите.