Anglo American, която притежава известната компания за диаманти De Beers, е отхвърлила предложението на австралийската BHP Group (по-рано BHP Billiton) да я придобие, се казва в съобщение на британското дружество.

Преди това BHP беше предложила оферта за придобиване на Anglo American и се очакваше британската компания да я разгледа. Според Reuters общата цена на придобиването на този актив се очакваше да бъде 38,8 милиарда долара.

Възходът на De Beers, която повече от век контролира световния добив на диаманти

Възходът на компанията, която повече от век контролира световния добив на диаманти

Диамантите стават символ на любовта благодарение на тази компания

От Anglo American, чиято пазарна стойност е 36,7 милиарда долара, заявиха, че ще преразгледа офертата, без да дава подробности.

Предложеното обвързване би създало група с около една десета от глобалното производство на мед, която е търсена за използването й в електрически превозни средства и нови технологии, като автоматизация и изкуствен интелект.

"Бордът на директорите прегледа това предложение със своите съветници и стигна до заключението, че то значително подценява Anglo American и неговите бъдещи перспективи. Поради това Бордът единодушно отхвърли предложението", се казва в изявление на Anglo American.

Компанията също така вярва, че предложението на BHP включва структура, която е изключително непривлекателна за акционерите на Anglo American предвид несигурността и сложността, присъщи на предложението, и свързаните със значителните рискове при изпълнението.

BHP Group е основана през 2001 г. и добива боксит, въглища, мед, манган, желязна руда, уран, никел, диаманти, сребро и титанови минерали.

De Beers инвестира $1 милиард в Ботсвана, на която 90% от износа са диаманти

De Beers инвестира $1 милиард в малка африканска държава, на която 90% от износа са диаманти

Защо се инвестира в най-богатия в света рудник за скъпоценни камъни

Anglo American има минни дейности в Африка, Европа, Северна и Южна Америка, Азия и Австралия. Компанията добива мед, никел, метали от платиновата група, диаманти, както и желязна руда, въглища за производство на стомана, манган и полихалит. Притежава 86% от De Beers. Международната корпорация De Beers се занимава с добив, обработка и продажба на естествени диаманти, както и производство на синтетични диаманти за промишлени цели. Основана през 1888 г. в Южна Африка.