Африканската страна Ботсвана с население 1/3 от българското и водещата в света група за добив и търговия на диаманти De Beers, се споразумяха да инвестират в строителството на подземни шахти в най-богатия в света рудник за диаманти Jwaneng. Както съобщи Южноафриканският телевизионен канал eNCA, договорената сума за инвестиции е 1 милиард долара.

Създаването на шахти в рудника намиращ се в централната част на Ботсвана, където досега добивът на диаманти е по открит способ, ще удължи производствената дейност с още 20 години. Планира се, че годишният добив от рудника ще бъде до около 9 милиона карата диаманти.

Най-голямата компания за добив на диаманти увеличи продажбите си 1,4 пъти

Най-голямата компания за добив на диаманти увеличи продажбите си 1,4 пъти

Руската "Алроса" увеличи добива си на диаманти през 2021 година с 8%

Рудникът за диаманти Jwaneng осигурява 70% от печалбите на управляващата го компанията Debswana, която е съвместно предприятие между правителството на Ботсвана и De Beers. Участието на всяка от страните в Debswana е 50%.

Според изнесените данни, в Ботсвана се добиват повече от две трети от всички добивани от групата De Beers диаманти. От своя страна, De Beers влиза в състава на корпорацията притежаваща рудници Anglo American. От общия износ на Ботсвана, 90% са скъпоценни камъни.

Най-големият в света рудник за диаманти започва да се строи в Якутия

Най-големият в света рудник за диаманти започва да се строи

Съоръжението ще струва над 1,7 милиарда долара