1,504 милиарда щатски долара или над 2,300 милиарда лева - на толкова се изчисляват петте най-големи сделки, сключени в България през 2017 година. Първата от тях е свързана със сливането на две от водещите банки в страната, а три - с продажбата на три от големите търговски центрове в София. Това показва Барометърът на сделките в Централна и Източна Европа за 2017 година, изготвен от консултантската компания Ernst&Young (EY).

Сделка номер 1 за изминалите 12 месеца е купуването на "Обединена българска банка" (ОББ) и лизинговото дружество "Интерлийз" от белгийския собственик на "Сибанк" KBC Group. Споразумението беше обявено още в края на 2016 година на стойност от 638 милиона долара или малко над 1 милиард лева.

ОББ и Сибанк се сливат. Как ще се казва новата банка?

ОББ и Сибанк се сливат. Как ще се казва новата банка?

Новата финансова институция ще има 1.6 милиона клиенти у нас

В топ 3 се нареждат още продажбите на моловете "Парадайс" и "Сердика център", чийто купувач е един и същ - регистрираният в Южна Африка фонд NEPI Rockcastle. За двата компанията плати общо 561 милиона долара или над 809 милиона лева. Първата сделка беше за 303 милиона долара, а втората - за 258 милиона долара.

Четвърта е сделката за The Mall, който беше купен също от южноафриканска компания - Hyprop Investments, за 180 милиона долара или над 280 милиона лева. Номер 5 пък е сделката за "Девин", чийто белгийски купувач S.A. Spadel даде 125 милиона долара за нея.

Как българските молове станаха южноафрикански?

Как българските молове станаха южноафрикански?

Поредната покупка на фонд от далечната страна е "Парадайз Център"

Като цяло за изминалата година реализираните сливания и придобивания у нас са 40 на брой, което е с пет повече в сравнение с предходната.

Любопитното е, че разликата в броя не е толкова голяма, но пък в стойностно изражение пазарът на сделки в България нараства малко повече от три пъти. Общата стойност на сключените споразумения е за 2,2 милиарда долара или близо 3,50 милиарда лева. За сравнение през 2016 годна те са 700 милиона долара.

Според оценката на специалистите в страната водещи за инвеститорите остават три сектора - храни и напитки, производство и информационни технологии. Всеки един от тях реализира по пет сделки в рамките на календарната година. Сред атрактивните сфери са още банково-финансовия сектор, търговията на дребно и недвижимите имоти, където имат по четири сделки за 2017 година.

"Традиционно в България пазарът на сливания и придобивания е движен от интересите на стратегическите инвеститори. През 2017 година 82% от сделките са стратегически и едва 18% - финансови. Пример за стратегическа сделка е покупката на технологичната платформа за обработка на големи масиви от авиоданни Vayant Travel Technologies от американската софтуерна компания PROS Holdings", посочват в доклада си от EY.

Разрешено: Белгийската Spadel купува Devin за €120 милиона

Разрешено: Белгийската Spadel купува Devin за €120 милиона

Сделката получи одобрението на регулатора

Барометърът отчита лек ръст на споразуменията с чуждестранни купувачи - 48% в сравнение с 46% през 2016 година.

"Традиционно инвеститорите на неголеми пазари като българския са местни компании или частни инвеститори, които познават особеностите на пазара. Важно е да отбележим тенденцията на стабилно увеличение на придобиванията извън България - през 2017 година този процент е 17%, спрямо 11% през 2016 година и едва 6% през 2015 година", посочват още експертите.

"2017-та бе активна година за целия сектор, както в региона на ЦИЕ, така и тук в България. У нас станахме свидетели на смяната на собствеността на едни от най-големите търговски центрове - "Парадайз Мол", The Mall, "Сердика център". В същото време наблюдаваме трайно повишен интерес на инвеститорите към сектора на производството и хранително-вкусовата промишленост. Очаквам тази тенденция да се запази и през 2018 година", коментира ръководителят на отдел "Финансови консултации по сделки" в EY Bulgaria Диана Николаева.

Най-големите имотни сделки за 2017-а: 5 мола продадени за над 1,3 милиарда лева

Най-големите имотни сделки за 2017-а: 5 мола продадени за над 1,3 милиарда лева

Кратък списък на споразуменията