Най-голямата руска авиокомпания - "Аерофлот", се кани да купи 28 самолета Airbus SE A350 до края на сделката. Мащабната покупка е част от плана на дружеството за експанзия, стимулирана от възстановяващата се икономика на страната.

През миналия месец бордът на директорите на "Аерофлот" одобри споразумение за други 14 летателни машини от модела А350, които са втората част от мащабната сделка.

Все още предстои да стане ясна точната цена, но според информацията тя споразумението ще бъде на цена от 8,7 милиарда долара.

Подписването ще сложи край на няколкогодишна сага, започнала през 2007 година. Тогава руските авиолинии поръчаха 22 броя А350 и същия брой Boeing 787. По-късно обаче от "Аерофлот" отказаха поръчката на американския производител и се опитаха да преоценят покупката от Airbus.

Сега обаче от ръководството й са решени да вземат летателните мажини, тъй като стратегията им за следващите няколко години предвиждат увеличаване на капацитета на дружеството с между 8 и 12% годишно на фона на по-стабилната руска икономика и на поскъпналата рубла.