Саудитската петролна компания Saudi Aramco ще придобие дела на Shell от техния джойнт венчър в Саудитска Арабия - Saudi Aramco Shell Refinery Co (SASREF) за сумата от 631 милиона долара.

Покупката, която е част от плана за разрастване на Aramco, ще бъде завършена по-късно тази година, пише Reuters.

Saudi Aramco е най-печелившата компания в света

Saudi Aramco е най-печелившата компания в света

Изпреварва с лекота Apple

Базираното в Ал Джубайл дружество SASREF има капацитет за рафиниране на суров петрол от 305 000 барела на ден.

"Saudi Aramco ще поеме пълната собственост и ще интегрира рафинерията в своята разрастваща се дейност. SASREF ще продължи да бъде от изключително значение в нашия бизнес за рафиниране и химикали", заяви Абдулаз ал Жудиами, вицепрезидент на Aramco по развитието.

Саудитската петролна компания цели да стане световен лидер в търговията с химикали и най-голямата в света интегрирана енергийна компания с планове за разширяване на рафинерната си дейност и петролна продукция.

Saudi Aramco счупи нов рекорд със заявки за $85 милиарда за нейни облигации

Saudi Aramco счупи нов рекорд със заявки за $85 милиарда за нейни облигации

Въпреки че компанията няма нужда от средства

За Shell сделката е част от непрекъснатите усилия компанията да се фокусира върху портфолиото си за преработване и интегрирането на процеса в търговската верига, както и развиването на продажбата на химикали.

Shell разпродаде над 30 милиарда долара активи през последните години, като се концентрира върху по-нисковъглероден бизнес с природен газ и петролни продукти.