Гигантът в онлайн търговията Sports Direct International купува веригата универсални магазини House of Fraser за 90 млн. паунда (115 млн. долара).

Електронният търговец, който е собственост на милиардера Майк Ашли, ще придобие всички магазини на закъсалата компания, марката и наличностите й от стоки, съобщават от Sports Direct, цитирани от Bloomberg.

Това се случва след като в петък House of Fraser потърси защита от кредиторите си, твърдейки, че преговорите с потенциални спасители не са "завършили с облекчаващо решение".

169-годишната компания, която е третата най-голяма верига универсални магазини във Великобритания, се намира в тежка криза, заради спадащи продажби и нарастващи задължения.

В началото на юни тя обяви, че ще затвори над половината от магазините си на Острова, включително водещия си филиал на "Оксфорд стрийт" в Лондон и големия магазин в Бирмингам, предизвиквайки гнева на някои наемодатели.

Печалбата на Sports Direct потъна с близо 60%

Печалбата на Sports Direct се срина

Спадът идва на фона на слабия паунд

Споразумението със Sports Direct предотвратява нов мрачен завой на кризата в британската търговия на дребно, след фалита на големи вериги като Maplin Electronics, британския клон на Toys "R" Us и оператора на универсални магазини BHS.

Веригите от магазини са тежко потърпевши от все по-силния натиск от онлайн търговци като Amazon, както и нарастването на разходите, произтичащо от слабостта на паунда, причинена от Brexit.

Търговците на дребно от средния пазарен сегмент като House of Fraser бяха засегнати особено силно, като съперниците Debenhams и Marks & Spencer започнаха да затварят магазини и складове, тъй като онлайн бизнесът им се развива твърде бавно, за да устои на силната конкуренция.

Повече от 1/4 от най-големите универсални магазини на Великобритания са затворени от 2010 г. насам, според консултантската компания Altus Group.

Сделката с House of Fraser разширява търговската империя на Майк Ашли, която включва и дял в Debenhams. Милиардерът, който сам е натрупал състоянието си и притежава футболния клуб Нюкасъл Юнайтед, е колоритна фигура в британската търговия на дребно.

Той описва себе си като "мощен пияница" със склонност към тежки запои в британските пъбове. Условията на труд в Sports Direct са проверявани от британските депутати.

Милиардерът беше един от поне 4-мата кандидати да спасят House of Fraser, след като китайската C.banner International Holdings се отказа от плановете си да купи мажоритарен дял в търговеца на дребно.