Обединение сключи заем за 300 милиона евро с Международната финансова корпорация (IFC) и Европейската банка за възстановяване и развитие за изграждането на съоръжение за енергийни отпадъци в Сърбия, пише SeeNews.

В обединението участват френската компания в сферата на обработката и управлението на отпадъците Suez, японската корпорация Itochu и общоевропейският фонд Margeerite.

Кредитът ще се използва за финансирането, проектирането, изграждането и пускането в експлоатация на съоръжението, в което ще се рециклират отпадъци. Предприятието ще позволи да се затвори разположеното до Белград сметище Vinca, което е едно от най-големите все още действащи такива.

Френската Suez влага €300 милиона в завод за отпадъци в Сърбия

Френски индустриален гигант инвестира €300 милиона в завод в Сърбия

Фабриката ще преработва над 500 000 тона отпадъци годишно

Консорциумът е получил всички необходими разрешения за планиране и започване на строителството. Планира се пълните търговски операции да започнат през 2022 година. Договорът за експлоатация и поддръжка е 25-годишен и е в размер на 400 милиона евро, съобщават от Suez.

"Заедно с нашите партньори Suez очакваме с нетърпение да предоставим на Белград екологичните ползи от този забележителен и показателен проект, модел за региона на Западните Балкани и извън него", каза вицепрезидентът на групата, отговарящ за Франция, Италия и Централна Европа, Мари-Анже Дебон.

По проект инфраструктурата включва изграждането на съоръжение за производство на електроенергия от отпадъци, което ще подава ток по националната мрежа и ще спомага на белградската общинска централна топлофикация, като по този начин ще се намали зависимостта ѝ от природен газ.

Допълнителните съоръжения включват изграждане на блок за рециклиране на отпадъци с капацитет от 200 000 тона годишно и инженерно сметище за биогаз. Станцията ще преработва до 43 тона отпадъци на час.

Сърбия е привлякла 74 пъти повече китайски инвестиции от България за последните 6 години

Сърбия е привлякла 74 пъти повече китайски инвестиции от България за последните 6 години

Над 50% от вложенията на азиатската страна в региона са отишли в западната ни съседка