През първия месец на 2017 година българите са купували най-евтиното гориво в целия Европейски съюз. Това показа справка на Money.bg в сайта за глобално сравнение на цените на горивата globalpetrolprices.com.

Според данните цената на бензина у нас в края на януари възлиза на 1.13 долара за литър. Най-близка до българската е цената на горивото в Румъния - 1.16 долара за литър. Полша е третата страна сред най-евтините места за зареждане - със средна цена на бензина от 1.17 долара.

По-евтин от българския бензин е само онзи, продаван в страни извън ЕС, където акцизните и данъчните ставки са различни. В Беларус цената му е 0.62 долара за литър, а в Русия - 0.65 долара. В Молдова и Украйна той е с изравнена цена - по 0.90 долара за литър.

На другия край на ценовата статистика са държавите Норвегия, Исландия и Холандия. При тях цените са съответно 1.94 долара, 1.80 долара и 1.70 долара за литър. Холандия е и страната с най-висока цена в ЕС. Съседната на България Гърция попада на второ място по "скъпотия" - 1.69 долара за литър.