Дания отдавна държи на строгите ограничения върху имиграцията. Но сега, изправено пред потенциалния недостиг на работна ръка, Министерството на финансите в страната се опитва да обясни защо са необходими повече чуждестранни работници.

Дори и най-ниско платените работни места на пълно работно време са достатъчни, за да се превърне неквалифицираният бежанец "в приятел на данъчната служба", пише Bloomberg.

Равновесието в Дания се достига, когато мигрантът започне да получава годишна заплата от 200 000 крони (28 540 щатски долара), което е лесно достижимо чрез 40 часа седмично работа на минималната работна заплата.

"Имиграцията от западните страни помага на държавните финанси, докато имиграцията от други страни налага разходи", коментира министърът на финансите Кристиан Йенсен в свое скорошно интервю.

"Но това не е въпрос на предпочитане на една или друга група. Това, към което трябва да се стремим, е да накараме всички имигранти да работят", допълва той.

Защо все повече хора търсят работа в Русия, като заплатите там са по-ниски от тези в Китай?

Защо все повече хора търсят работа в Русия, като заплатите там са по-ниски от тези в Китай?

Пазарът на труда в страната е "ненаситен"

Министерството прави редица прогнози за пазара на труда, базирани на това какви мигранти биха допринесли за него, ако са интегрирани като местни служители, и какъв ще бъде приносът да подобен набор от умения.

Увеличаването на броя трудещи се имигранти, които да са равни с датчани, биха могли да добавят до 20 милиарда крони или 3 милиарда долара годишно на държавните хазни.

Търсещите убежище са с тенденция да оказват по-голямо въздействие върху публичните финанси, тъй като те изискват жилища, обучение за работа и езикови курсове. Това обяснява защо сирийците, чийто брой са се увеличили драматично от 2014 г. насам, струват толкова много на държавата.

През първото тримесечие на 2014 г. само 6.9 на сто от бежанците, които са били в страната в продължение на 12 месеца, са намерили работа. Този процент се е увеличил до 14.2 процента до края на миналата година.

"Имиграцията може да бъде добър бизнес за държавните финанси, докато хората искат да работят", коментира финансовият министър на страната. "Ако имиграцията не се включва към пазара на труда, това е лош бизнес", допълва той.