Европа е най-големият пазар за втечнен природен газ на САЩ за трети пореден месец. Това пише Reuters, цитирайки данни на Refinitiv. Според тях повечето американски доставки на LNG ще продължат да постъпват в Европа и този месец.

Според данните на Refinitiv най-малко 50% от американския втечнен природен газ е транспортиран за Европа от началото на февруари, като общото количество е 3,56 милиона тона - това е средномесечното ниво на вноса на втечнен природен газ от САЩ в Европа през декември.

Общият износ на втечнен природен газ от САЩ нараства с рекордни темпове, благодарение на силното търсене, но не само от Европа, а и от Азия. Доклад на Bloomberg от тази седмица гласи, че танкери за втечнен природен газ тръгват или акостират във всичките седем експортни терминала в страната. Според данните е цели две трети от втечнения природен газ в САЩ ще бъде доставен в Европа.

По думите на анализатор на Kpler Рийд Лансън през февруари може да се да има рекорден внос на LNG в Европа.

Износът на втечнен природен газ от САЩ вече доближава рекордни нива и се очаква ръстът да продължи. Капацитетът на износ може да надмине този на Катар и Австралия - другите двама най-големи износители на втечнен природен газ в света.