Министърът на икономиката, финансите, индустриалния и дигиталния суверенитет на Франция Бруно Льо Мер обяви възможността за изграждането на още 8 нови ядрени реактора във Франция.

"Франция трябва да произвежда повече електроенергия. Вече сме планирали изграждането на 6 нови ядрени реактора и обмисляме изграждането на още 8", казва Льо Мер, цитиран от ТАСС.

По думите му, по време на президентството на Еманюел Макрон "е започнал рестартът на ядрената енергетика в страната".

Франция има най-големия в света парк от атомни електроцентрали, който има общо 54 атомни реактора. В момента обаче работят само 41, останалите 13 са спрени за профилактичен ремонт. Както отбеляза Льо Мер, до края на януари 2023 г., благодарение на ускоряването на ремонтните работи, се планира броят на работещите реактори да бъде увеличен до 45.

Льо Мер също така е изразил мнение, че Франция ще успее да изкара тази зима без прекъсвани на електричеството. Операторът на електроенергийната мрежа RTE по-рано предупреди за възможността от прекъсвания. За да намалят риска от спиране на тока, представители на компанията посъветваха французите да "коригират" електропотреблението си.

Енергийната криза в Европейския съюз се задълбочи в началото на юли, когато настъпиха първите прекъсвания на доставките на газ от Русия за страните от ЕС поради санкциите, наложени спрямо Русия. На 6 октомври френският министър-председател Елизабет Борн каза, че правителството предвижда да се намали общото потребление на електроенергия в страната с 10% и се надява да премине през идващата зима без прекъсвания на електрозахранването.

ЕК отказа за финансира изграждането на газопровод до Франция

ЕК отказа за финансира изграждането на газопровод до Франция

Испания настоява за осъществяване на проекта