Хонконг подарява 500 000 самолетни билета - оценени на стойност 2 милиарда хонконгски долара (254,8 милиона долара), в опит да подпомогне разбитата си туристическа индустрия. Туристическият поток в Хонконг се срина след години на политически протести, както и годините на строги международни ограничения за пътуване срещу COVID-19.

През последните няколко седмици правителството премахна изискванията за карантина при влизане в страната в опит да стимулира завръщането на пътуванията. Освен това градът е заделил около 100 12,7 милиона долара, за да привлече посетители от цял ​​свят, като се фокусира първо върху тези от Югоизточна Азия и полетите на кратки разстояния.

Програмата с безплатните билети е следващата голяма стъпка към възстановяване и ще започне през 2023 г., след като правителството премахне всички оставащи ограничения за пътуване.

Билетите ще се разпространяват от летищните власти на Хонконг и ще са двупосочни. Билетите всъщност са закупени от авиокомпаниите Cathay Pacific и Hong Kong през 2020 г. от местните летищни власти като превантивна мярка за стимулиране на туризма, след като ограниченията отпаднат.

Туризмът в континентален Китай е значителна част от икономиката на страната, но е малко вероятно да се върне към нивата преди протестите или пандемията. Ключови самолетни маршрути бяха съкратени, а други, като полетът на Virgin Atlantic Лондон-Хонконг, бяха изцяло отменени.

Въпреки че туризмът в Хонконг е на път към възстановяване, всички сектори чакат със затаен дъх новините за промени в политиките за пътуване в континенталната част, които ще донесат стимул за икономиката.