Икономиката на Италия най-вероятно се е свила отново през това тримесечие, казва националната статистическа служба, усложнявайки усилията на популисткото правителство да изпълни фискалните си задължение, пише Bloomberg.

Свиване през трите месеца до края на юни ще бъде третото за по-малко от година, подчертавайки състоянието, в което се намира третата най-голяма икономика в еврозоната. Тя нарасна през първото тримесечие на годината, излизайки от рецесия - единствената за страна от валутния съюз през 2018 година.

Istat заяви, че има "сравнително висока" възможност за спад на брутния вътрешен продукт през това тримесечие. В своя анкета сред икономисти Bloomberg предвижда минимална експанзия от 0,1 процента. Статистическата служба в Рим все пак запази прогнозата си за растеж от 0,3 процента през 2019 година, благодарение на възстановяване през второто полугодие.

Още едно свиване ще бъде удар по правителството на Италия в момент, в който то води напрегнати преговори с Европейския съюз относно възможна наказателна процедура заради неуспеха за намаляване на дълга. Вътре в самата коалиция също има напрежение относно политиките за икономиката.

Останала без евро, Италия търси нов начин да плати сметките си

Останала без евро, Италия търси нов начин да плати сметките си

Рим дължи €53 милиарда на частния сектор. И обсъжда спорна идея