Популистките лидери в Италия обсъждат разплащането на доставчиците на публичния сектор с IOU - неформален документ, чието име идва от изречението I Owe You (Дължа ти). Това е първата стъпка в плана на евроскептиците в създаването на нова валута в случай, че страната реши да напусне валутния съюз, пише The Wall Street Journal.

Председателите на "Лига" и "5 звезди" искат да обсъдят идеята да плащат с IOU в малки деноминации като €50.

"Инструментът може да бъде обсъждан... това е предложение. Но спешната нужда да се платят просрочени десетки милиарди евро на доставчиците на публичния сектор трябва да е ясна на всички", казва Матео Салвини, председател на "Лига".

Министърът на финансите Джовани Трия, който не членува в нито една от двете партии, се опита да спре дискусията, като посочи, че този инструмент ще бъде или незаконна паралелна валута или просто допълнителен правителствен дълг в момент, в който Рим не успява да намали дефицита си. Той обаче се првали.

Двете управляващи партии търсят начин да стимулират стагниращата икономика и се опитват да заобиколят правилата на Европейския съюз, които ограничават тегленето на заеми. Тази седмица и двете формации заявиха, че Италия няма намерение да излиза от еврото, но отдавна критикуват единната валута за бавния растеж.

Спорната идея бе спомената в споразумението за създаване на коалиция още преди година. Но дискусията бе съживена сега, тъй като Рим се оказа между обещанията за огромни публични разходи, дадени пред избирателите, слаба икономика и натиск от ЕС да намали растящия държавен дълг.

Италия я грози €3,5 милиарда глоба заради дълга

Италия я грози €3,5 милиарда глоба заради дълга

ЕК ще формализира предложението в началото на юни

Миналата седмица Европейската комисия призова за дисциплинирани мерки срещу Италия заради неспазването на фискалните правила. Дългът на Италия е 132% от брутния вътрешен продукт и ще се увеличи до 135% през следващата година. Сред развитите страни само Гърция и Япония са по-задлъжнели.

Председателят на "5 Звезди" Луиджи ди Майо успокои, че IOU не е стъпка към премахването на еврото, а просто към идея за плащане на просрочията. Бизнесът в Италия отдавна обвинява властта, че не плаща сметките си и ги заплашва с банкрут. Към края на миналата година Рим дължи €53 милиарда на частния сектор.

Правителството не е обяснило как точно ще работи новият инструмент. Предложението гласи, че той ще има малки деноминации като €50 и €100, няма да носи лихва и няма да има краен срок. Едната идея е бизнесът да плаща своите сметки и данъци чрез IOU. Критиците обаче посочват, че това ще приближи инструмента опасно близо до парите, което би било незаконно.

Миналата седмица председателят на Европейската централна банка Марио Драги също посочи, че вариантите са два: това или са пари, което е незаконно, или са дълг.

МВФ посочва Италия като най-големият риск пред еврозоната

МВФ посочва Италия като най-големият риск пред еврозоната

Сред останалите са Brexit и търговската война на Доналд Тръмп