Брутният вътрешен продукт на Испания се е свил с 5,2% през първите три месеца на годината в сравнение с предходното тримесечие, което е най-големият спад за страната от поне половин век. Това показват данни от националната статистическа служба (INE), пише Associated Press.

Според данните блокирането срещу разпространението на новия коронавирус в Испания, която беше силно засегната на инфекцията, е нанесло най-тежкия удар върху икономиката на страната, откакто се водят тримесечни отчети, а именно 1970 година.

За сравнение - предишният най-голям спад беше регистриран в периода от януари до март 2009 година, след глобалната финансова криза, когато БВП на страната се сви с 2,6%, или два пъти по-малък спад спрямо сегашния.

Ако данните за второто тримесечие също са отрицателни в сравнение с първото - и никой не се съмнява, че това ще е така, след като икономическите щети от блокирането се усетиха именно през април и май, а възстановяването на активността оттогава е бавно - четвъртата по големина икономика в еврозоната ще влезе официално в рецесия.

Забелязва се рязък контраст спрямо 2019 година, когато БВП на Испания нарасна с 0,6% през първите три месеца и с 0,4% през останалите тримесечия. Спрямо януари-март 2019 година спадът на БВП е 4,1%.

Испания е регистрирала близо 250 хиляди инфекции на коронавируса, като в страната загиналите са над 28 хиляди.

Испания може да е следващата Италия

Испания може да е следващата Италия

Нужни са реформи, казва централната банка