Испания рискува нисък дългосрочен растеж по подобие на Италия, ако депутатите на отговорят на кризата с основни реформи, с които да премахнат хроничните слабости на икономиката, предупреди централната банка на страната, цитирана от Bloomberg.

Средносрочният потенциал за растеж, около едва 1% преди пандемията, може да намалее още повече заради закъсалия бизнес и прогнози за слабо търсене пред цели сектори през следващите години.

"В този контекст е абсолютно задължително да бъдат въведени мерки, които компенсират щетите, причинени от кризата, за да бъде увеличен потенциалът за растеж", заявява главният икономист на банката Оскар Арсе.

През последните години икономиката на Испания изпреварва тази на Италия, благодарение на пазарни реформи на пазара на труда и други мерки, въведени след дълговата криза преди десетилетие. Инвеститорите предпочитат и испанския дълг, като доходността му е далеч под тази на италианските облигации. Задлъжнялостта на страната също е по-ниска, макар че дългът почти достига 100% от БВП през последните години.

В годишния си доклад централната банка призовава за мерки, с които да се намали използването на краткосрочни трудови договори, както и да бъдат въведени реформи в образованието. Банката настоява още за промени в данъците и регулациите, които да помогнат на малките компании да растат. Почти 80% от компаниите в Испания са с по-малко от 5 служители - при 70% за Европейския съюз.

Испания "спасява" туризма си с €4,25 милиарда

Една от най-посещаваните дестинации в Европа "спасява" туризма си с €4,25 милиарда

Само през миналата година страната е била посетена от над 80 милиона туристи