Износът на Китай, който е основна движеща сила на втората по големина икономика в света, се е сринал с 25,4% през февруари на годишна база. От друга страна вносът в страната е намалял с 13,8%. Резултатите останаха далеч под очакваните от анализаторите.

Прогнозите бяха за спад от около 12,5 на сто на експорта и такъв от 10 на сто на импорта. През януари тези цифри бяха съответно минус 11,2 на сто и минус 18,8 на сто.

Резултатът за износа на Китай е най-лошият от май 2009 г. насам, пише CNBC. Търговският излишък на икономиката възлиза на 32,59 милиарда долара за февруари.

Анализаторите са притеснени, че острият спад ще задълбочи съмненията за стабилността Китай. Икономическият растеж на страната за 2015 г. падна до 25-годишното си дъно с резултат от 6,9%. Заедно с това властите в Пекин отчетоха сериозен отлив на капитали.

Междувременно нарасналите задължения на Пекин затвърдиха притесненията за бъдещето на азиатската държава. Миналата седмица кредитната агенция „Мудис” понижи кредитния рейтинг на страната от „стабилен” на „негативен”.

Рейтинговата агенция мотивира оценката си най-вече с покачващите се дългове на страната и намаляващите резерви в чуждестранна валута. Същевременно от „Мудис” потвърдиха дългосрочната си оценка за Китай на Aa3 – четвъртата най-добра възможност.