Балканите един от най-евтините региони в цяла Европа по отношение на цената на горивата. У нас цената е 1,07 евро или малко над 2 лева на литър. Страната ни е поставена на четвърто място в класацията за най-евтиното гориво в Европа на сайта enjoytravel.com.

Преди нас са Беларус (0,66 евро за литър), Молдова (0,91 евро за литър) и Украйна (0,94 евро за литър). В Северна Македония се оказва малко по-скъпо, в сравнение с нашите ширини. Там може да се зареди на цена от 1,11 евро за литър. В северната ни съседка Румъния цената за литър гориво е 1,18 евро.

На другия полюс са Нидерландия, Финландия и Дания. Това са държавите в топ три на най-скъпите дестинации по отношение цената на горивата. В Недерландия например цената за литър е 1,84 евро, а във Финландия и Дания по 1,70 евро за литъра.

В топ 10 на страните с най-скъпо горива са и Гърция, Норвегия, където цената за литър е 1,67 евро. В Португалия, Монако, Италия и Швеция цените са подобни.

Въпреки, че страната ни е класирана като едно от местата с най-евтино гориво в Европа, то за българите, това не е съвсем така. Друга класация на уебсайта Picodi, показва че горивата у нас остават едни от най-недостъпните спрямо доходите ни, в сравнение с останалите страни в региона. Една средна заплата в България през 2021 г. стига за закупуването на 587 литра горива, а средната цена на горивата в България е 1,97 лева за литър, според тази класация. За сравнение, миналата година у нас средната заплата е стигала за 532 литра.

В северната ни съседка Румъния една средна заплата е достатъчна за покупка на 669 литра, а в Гърция за 627 литра гориво, показват данните от доклада.