Цените на колите втора употреба скочиха между 30 и 50% за последната година. Това каза пред businessnovinite Любомир Доросиев, зам.-председател на Асоциацията на вносителите на автомобили. 

"През последната година има засилено търсене на колите втора употреба, защото производителите на нови автомобили имат големи забавяния поради липсата на части заради пандемията. В момента се чака между 6 и 12 месеца за придобиване на нов автомобил. Това кара хората, които имат нужда да закупят автомобил веднага да прибегнат към коли втора употреба", допълва Доросиев.

Най-популярните употребявани чужди коли в Русия и технитие цени

Най-популярните употребявани чужди коли в Русия и технитие цени

Сред марките Toyota зае първо място, а при моделите Ford Focus

Той подчерта, че хората избират автомобили втора употреба защото са запознати с характеристиките им и в повечето случаи ги намират за надеждни. Доросиев припомни и старата максима, че клиентите предпочитат да спестят, купувайки кола на старо, защото с изкарването на нов автомобил от шоурума той губи до 30% от стойността си, а след петата година тя става над 50-60% по-евтина от началната ѝ цена.

В София се търсят коли до 10 години

"Хората в по-големите градове търсят коли втора ръка до 10 години, а в по-малките населени места купуват всичко. В София се продават по-нови коли, смея да твърдя, че трудно се продават коли над 10 години, защото имат по-високи доходи, взимат и лизинг. Повечето клиенти от страната идват в столицата и купуват коли над 10 години", заяви Доросиев.

Най-крадените коли в Русия: Hyundai, Kia, Lada

Най-крадените коли в Русия: Hyundai, Kia, Lada

"Лидерът" е кросоувърът Santa Fe. Как и къде са най-честите кражби?

Той коментира и това ли се очаква цените скоро да се върнат към старите си стойности. "Поне в една година се очаква цените да се задържат или да станат и по-скъпи. Работещите автокъщи са почти празни".