Русия може да изпревари Саудитска Арабия като най-големият производител на петрол в ОПЕК+. Това е ситуацията според Международната агенция по енергетика.

Агенцията изчислява, че общото производство на суров петрол в Саудитска Арабия ще падне до 9 милиона барела на ден през месеците юли и август, се посочва в месечния доклад за петролния пазар. Това би било най-малкото количество петрол, който кралството е произвеждало от две години, се казва в доклада. Ако това се случи Русия ще стане най-големият производител на петрол в картела ОПЕК+, пише Business Insider.

Спадът в производството идва на фона на доброволното съкращаване на производството на петрол на Саудитска Арабия с 1 милион барела на ден. Страната заяви, че съкращението ще бъде удължено до юли, за да се "стабилизират" цените на суровия петрол.

По данните за юни Саудитска Арабия е произвеждала 9,98 милиона барела на ден, а Русия по 9,45 милиона барела на ден, според данни на МАЕ.

И Русия планира да ограничи производството с 500 000 барела на ден от август. От саудитска страна обаче се оплакаха, че Русия не изпълнява обещаните си съкращения. През май тази ситуация накара цената на петрола да падне под 81 долара за барел, което е ключово ниво на рентабилност за Саудитска Арабия.

Как ЕС намали вноса на руски петрол с 90%

Как ЕС намали вноса на руски петрол с 90%

Съюзът започна внос от други източници още преди ембаргото да влезе в сила

За да повиши цените на петрола Рияд работи от месеци. ОПЕК+ дори издаде поредица от агресивни съкращения на производството миналата година и първото доброволно съкращаване на Саудитска Арабия през юни.

Междувременно руският износ на петрол спадна през юни достигна най-ниския си обем от 2021 г., което предполага, че производството на суров петрол може също да е намаляло след месеци на силен износ.