На днешното заседание ЕЦБ е подобрило прогнозите си за инфлацията и за икономическия растеж в еврозоната през тази и през следващата година. Това стана ясно на традиционната пресконференция, която дава нейният шеф Марио Драги, след приключването на управителния съвет.

Въпреки това, той потвърди намерението на европейския регулатор да запази без промяна лихвените ставки в на сегашните рекордно ниски нива за дълъг период и даже след края на програмата за "количествени улеснения".

Според новите макроикономически прогнози, реалният БВП на еврозоната се очаква да нарасне с 1,8% през тази и с 1,7% през 2018 година, след като през декември банката прогнозира по-слаби нива на растеж съответно от 1,7% и от 1,6 на сто.

ЕЦБ запази без промяна очакванията си за забавяне на икономическия растеж до 1,6% през 2019-а година. Марио Драги отбеляза, че рисковете за растежните перспективи са станали по-слабо изразени, но продължават да са в низходяща посока (за по-слаб от очакваното икономически растеж) и се дължат главно на глобални фактори.

В същото време банката повиши рязко своите прогнози за инфлацията през тази година до 1,7% (от 1,3% през декември) и за 2018-а година до 1,6% (от 1,5%), оставяйки без промяна очакванията си за инфлация от 1,7% през 2019 година.

Драги посочи, че това отразява най-вече силното нарастване на енергийните и на хранителните цени, въпреки че все още няма убедителни сигнали за възходящ тренд на основната инфлация (изключвайки енергийните цени и тези на хранителните стоки).

Според него инфлацията вероятно ще остане през следващите месеци в нива близо до 2%, отразявайки в най-голяма степен растежът на енергийните цени на годишна база. Основната инфлация обаче остава ниска и се очаква да нарасне, но само постепенно, в средносрочен план, подкрепяйки нашите мерки в паричната политика, отбеляза шефът на банката.

Еврото реагира позитивно на пресконференцията на Драги, поскъпвайки спрямо останалите основни валути. Единната валутна нарасна за кратко към тридневен връх от 1,0615 долара преди да се стабилизира малко под 1,0600 нивото, поскъпвайки в рамките на деня с около 0,45%, информира bnr.bg.

В същото време еврото достигна 7-седмичен връх от 0,8705 британски лири и поскъпна с 0,84% към 5-седмичен връх от 121,88 японски йени.