Съседките Норвегия и Швеция предприеха много различен метод за справянето с епидемията от коронавирус. Първата от тях въведе сериозни ограничения и забрана за движение по време на пика на разпространението, успоредно с масово тестване. Втората си постави за цел да постигне масов имунитет, а ограниченията бяха само пожелателни.

Докато за страните в Европа, които блокираха почти напълно икономиките си от средата на март месец, се очакваше да навлязат в дълбока рецесия, то за Швеция се смяташе, че може да избегне това заради различния си подход.

Въпреки меките мерки Швеция не успя да спаси икономиката си. И рецесията ѝ ще бъде дълбока

Въпреки меките мерки Швеция не успя да спаси икономиката си. И рецесията ѝ ще бъде дълбока

Икономическото свиване може да бъде най-лошото от Втората световна война насам

Последните резултати за представянето на шведската икономика обаче не показват точно това. Наистина, през първото тримесечие на 2020 година Швеция е понесла по-слаб удар върху икономиката си, но месечните данни за БВП и за активността показват, че растежът се възстановява с бавни темпове след това, пише Bloomberg.

Междувременно Норвегия, която успя да ограничи разпространението на вируса и започна да разхлабва ограниченията, регистрира значително по-силно възстановяване.

Експертите отчитат, че сривът в активността на двете държави е бил подобен. От Bloomberg Economics посочват, че в Норвегия той идва основно от блокирането на страната и други фактори, потиснали растежа, докато доминираща роля в Швеция имат липсващите ограничения и слабото външно търсене.

Въпреки меките ограничения: Швеция ще пострада икономически колкото съседите си

Въпреки меките ограничения: Швеция ще пострада икономически колкото съседите си

Причината е, че пандемията засегна световните вериги за доставки и износа