Меките мерки, които Швеция предприе в ограничаването на разпространението на коронавируса, оставиха голяма част от икономиката на страната отворена. Въпреки това тя е изправена пред риска от най-дълбоката си рецесия от Втората световна война насам, пише Bloomberg.

"Най-голямата скандинавска икономика ще се свие със 7% през тази година", прогнозира шведският министър на финансите Магдалена Андерсон във вторник.

Малко след това официалната статистика показа, че търсенето на кредити за покриване на спешни разходи е достигнал исторически 30-кратен ръст на фона на рекордния ръст на безработицата. Отделно изследване показа, че 40% от компаниите в сектора на услугите в страната се опасяват от фалити.

Тези данни идват на фона на нарастващите критики срещу политиката на Стокхолм в борбата с коронавируса, като страната отчете значително по-голям брой на починалите в съседните северни страни. А като един от аргументите за по-леките мерки в страната беше целта натискът върху икономиката да бъде по-слаб. Но последната статистика говори друго.

Въпреки меките ограничения: Швеция ще пострада икономически колкото съседите си

Въпреки меките ограничения: Швеция ще пострада икономически колкото съседите си

Причината е, че пандемията засегна световните вериги за доставки и износа

По думите на Андерсон страната е изправена пред "много дълбока икономическа криза". Ресорният министър предупреждава, че "икономическият спад е по-бърз от очакваното".

За разлика от останалата част от Европа Швеция остави магазините, ресторантите, спортните зали и училищата отворени по време на епидемията. Силно зависимата от търговията държава обаче не успя да устои на глобалния шок от пандемията.

"Икономиката ще бъде "скована" от възстановяването на останалата част от континента като се има предвид нейната зависимост от чуждестранното търсене", казва Дейвид Окли от Capital Economics.

Около половината от брутния вътрешен продукт (БВП) на Швеция е генериран от износа. През следващите месеци на страната ще ѝ е трудно да разчита толкова на експорта. В същото време едни от местните гиганти, като Volvo Cars и Electrolux са изправени пред значителни затруднения заради слабото търсене и са принудени да освободят хиляди служители.

Швеция очаква Стокхолм да постигне масов имунитет срещу Covid-19 до седмици

Швеция очаква Стокхолм да постигне масов имунитет срещу Covid-19 до седмици

Страната избра да не ограничава гражданите и биснеса си