Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) актуализира прогнозата си за текущата година за състоянието на гражданските авиопревози в света. От нея следва, че нетната печалба на авиокомпаниите за тази година се очертава да бъде общо 9,8 милиарда долара, което е почти двойно повече от предишната прогноза на асоциацията. През декември 2022 г. IATA предположи, че този показател ще бъде 4,7 милиарда долара, пише "Комерсант".

"Китай отмени ковид ограниченията, тази година по-рано от очакваното. Приходите от товарни превози остават над нивата отпреди пандемията, въпреки че обемът на трафика не се е променил. А що се отнася до разходите, те бяха донякъде намалени. Цените на самолетното гориво (керосин), макар и все още високи, се понижиха през първата половина на годината", казва Уили Уолш, генерален директор на асоциацията, коментирайки прогнозите на IATA.

Новите чуждестранни дестинации на руската гражданска авиация през 2023 година

Новите чуждестранни дестинации на руската гражданска авиация през 2023 година

Те не са към Европа

Според прогнозата на IATA, оперативната печалба на авиокомпаниите като цяло ще се удвои в сравнение с 2022 г. - от $10,1 милиарда на $22,4 милиарда.

Броят на превозите пътници за тази година се очаква да достигне 4,35 милиарда човека, което е близо до стойността на показателя от предпандемичната 2019 г. - 4,54 милиарда пасажери. Приходите на авиокомпаниите от пътнически превози се очаква да достигнат 546 милиарда долара, което е с 27% повече от 2022 г.

При товарните авиопревози в света като цяло, показателите все още са далеч от преди пандемията - 57,8 милиона тона товари ще бъдат транспортирани със самолети тази година, предполага IATA, което е забележимо по-малко от 2019 г. (61,5 милиона тона). Приходите от товарни превози се очаква да бъдат 142,3 милиарда долара, т.е. със значителните около 65 милиарда долара по-малко от 2019 година.

Пътническите авиопревози в света са със значителен ръст през миналата година - кои региони са рекордьори

Пътническите авиопревози в света са със значителен ръст през миналата година - кои региони са рекордьори

През декември обаче, въпреки годишния си ръст, авиопревозите бяха под нивото от предпандемичната 20219 година