Трудовите мигранти, работещи в богати страни, са изпратили в родните си държави почти половин трилион долара през 2016 година. По този начин те осигуряват на семействата си финансова стабилност, достъп до образование, подслон и здравни грижи.

Това показва доклад на Международния фонд за развитие на селското стопанство (ИФАД - IFAD), информира БТА. 

Около 200 милиона мигранти, половината от които жени, са изпратили 445 милиарда долара на семействата си в Азия, Латинска Америка и Африка през 2016 година, уточни фондът. Общата стойност на преведените пари, която се очаква тази година да достигне 450 милиарда долара, се е повишила с над 50 процента през изминалото десетилетие допълва организацията. 

Това наистина е световен феномен, при който хората, заради липса на възможности, трябва да напуснат семействата си, за да им осигуряват средства, каза пред Reutes Педро Де Васконселос, който е съветник във фонда и е изготвил доклада.

"Миграцията би трябвало да е опция, избор. За 200 милиона души обаче тя е необходимост," отбелязва той. 

По-голяма част от средствата (117 милиарда долара) са изпратени от САЩ, следват Европа (115 милиарда долара) и страните от Персийския залив (100 милиарда долара). 

Общите доходи на мигрантите работници се оценяват на 3 трилиона долара годишно, като почти 85 процента от тях остават в страната, където са изработени. Парите, които пращат мигрантите в родните си страни, средно възлизат на под един процент от брутния вътрешен продукт на държавата, в която работят.

Семействата получават средно от чужбина 200 долара месечно, което е 60 процента от доходите на домакинството. 

Благодарение на стабилния приток на пари от чужбина семействата могат да си купят храна, да имат подслон, да посещават училище, да получават здравни грижи, да подобрят хигиенните условия и дори да инвестират и да имат малки спестявания, се посочва в доклада.