Централната банка в Русия обяви, че ще спре да купува злато от 1 април, но не обясни хода си. Анализаторите казват, че Русия вече има достатъчно злато в резерви и вероятно няма нужда от повече, пише Bloomberg.

Освен това, с близо седемгодишния връх на цените на златото и международните инвеститори, които се стремят към сигурно убежище, руските дилъри вероятно нямат търпение да продават. Кюлчето се превърна в изключително популярна инвестиция през последните седмици, тъй като коронавирусът сее страх на пазарите.

"В момента Централната банка сигнализира на продавачите на злато, че трябва да пренасочват доставките си навън", заяви Димитрий Долгин, главен икономист на ING Bank в Русия. "Изглежда търсенето е голямо."

Паниката в световен мащаб, заради огнището на коронавируса и стимулите от централните банки, "запали" търсенето на метала. Но въпреки че буквално хиляди тона златo седят в трезорите по целия свят, е трудно то да се достави, когато и където е необходимо. Златото обикновено се доставя на обикновени търговски полети, които се отмениха от хиляди превозвачи.

Повече злато, идващо от Русия, може да облекчи стегнатостта на пазара. Доставчиците могат да се обърнат към чартърните полети като начин да достигнат до ключови купувачи, заяви Едуард Рибкин, заместник-ръководител на отдела за благородни метали в банка Lanta в Москва.

Той каза, че очаква търсенето от традиционните купувачи като Лондон, но също така и Индия, Турция и Сингапур. Запасите на кюлчета, държани от централната банка на Русия, се оценяват на около 120 милиарда долара.

Унция злато достигна рекордните 126 унции сребро

Унция злато достигна рекордните 126 унции сребро

Какво смятат експертите?

Златото представлява около 20% от руските международни резерви, което е високо ниво в исторически план и в сравнение с други централни банки.

Централната банка заяви, че бъдещите решения относно покупки на злато, ще зависят от състоянието на финансовите пазари, се казва в изявление.