Частният сектор в Мексико изготви широк пакет от предложения към правителството за енергийни инвестиции на стойност близо 92 милиарда долара. Това показва документ, достигнал до авторите на Reuters. Документът предоставя потенциално увеличаване на "и без това изнемогващата" икономика на страната.

Пакетът включва 275 проекта, обхващащи почти всичко - от производство, съхранение и пренос на електроенергия до проучване и добив на природен газ. Проектите са предвидени в рамките на само 4 години - от 2020 до 2024 година. Общата стойност на пакета е от 1,778 трилиона песо, или 91,5 милиарда долара. Това може значително да повлияе на националния енергиен план на правителството, който трябва да бъде представен скоро.

Скицираните проекти са продукт на дискусии между координационния съвет за бизнес в Мексико (CCE) и десетки енергийни компании, включително Royal Dutch Shell, мексиканската IEnova, звеното на американската фирма Sempra Energy, френската Engie, както и италианската Enel, показва документът.

С икономиката на Мексико се случва нещо, невиждано от "Текила кризата" през 90-те

С икономиката на Мексико се случва нещо, невиждано от "Текила кризата" през 90-те

Какво означава това за нея?

При президента Андрес Мануел Лопес Обрадор Мексико използва по-статистически подход към енергийния сектор, посочват авторите на агенцията. Някои членове на неговата администрация обаче са на мнение, че привличането на повече частен капитал е жизненоважно за повдигане на растежа.

Председателят на CCE Карлос Салазар и Антонио дел Вале, който е ръководител на Мексиканския бизнес съвет (CMN), са представили инвестиционния план в понеделник на Алфонсо Ромо - началник на администрацията на Обрадор, разказва източник, запознат с въпроса.

Министърът на енергетиката Росио Нале обясни пред Reuters, че ще анализира плана с президента в следващите дни. Предстои проектите да бъдат финансирани абсолютно частно.

Защо технологичните предприемачи в Мексико искат никой да не знае за техните стартъпи?

Защо технологичните предприемачи в Мексико искат никой да не знае за техните стартъпи?

Повечето от тях избягват публичните изяви

Говорител на CCE каза, че все още се обсъждат редица енергийни проекти и потенциални суми за инвестиции.

Към момента офисът на Ромо и CMN не дават коментар по въпроса.

Източник от IEnova заяви, че компанията работи активно със CCE за съставянето на изпълними проекти. Shell, Enel и Engie все още не коментират намеренията си.

Ромо каза на пресконференция по-рано през седмицата, че правителството обсъжда кои проекти да станат част от енергийния план на държавата. По думите му Мексико трябва да направи повече, за да насърчи растежа.

"Енергетиката се превръща в голяма възможност за изпращане на послание не само до енергийния сектор, но и до други сектори, които са добре дошли тук, до всички, които искат да инвестират", каза той.

Затлачена от бързите инвестиции и загрижеността относно икономическите политики на правителството, миналата година икономиката на Мексико изпадна в лека рецесия, подкопавайки подкрепата за Обрадор, който обеща да ускори растежа, когато встъпи в длъжност през декември 2018 година.

САЩ, Мексико и Канада подписаха споразумение, с което заменят NAFTA

САЩ, Мексико и Канада подписаха споразумение, с което заменят NAFTA

Очаква се USMCA да подпомогне търговия на стойност 1,2 трилиона долара