Норвегия намали фискалните си разходи за 2022 година в опит да овладее нарастващата инфлация и високите лихвени проценти в страната. Правителството планира да похарчи $35,90 милиарда от петролния фонд на страната, който е на стойност $1,2 трилиона, съобщава Yahoo Finance.

Брутният вътрешен продукт на Норвегия, известен още като БВП без петрол, се очаква да нарасне с 3,6% през 2022 година - повече от прогнозираните през януари 3,4%, коментират експерти. През 2023-а се очаква БВП без петрол да се увеличи с 2,3%.

Норвегия планира рекордни обеми газ за Европа

Норвегия планира рекордни обеми газ за Европа

Gassco обяви, че може да изнесе рекордните 117 милиарда кубически метра за Европа през 2022-а

Централната банка на Норвегия повиши лихвите веднъж тази година с четвърт процентен пункт и предвижда още седем повишения до края на 2023 година. Това трябва да помогне за овладяване на инфлацията.

На този фон стана ясно, че Норвегия планира да изнася рекордни обеми газ за Европа. Норвежкият оператор на газопровода Gassco обяви, че може да изнесе рекордните 117 милиарда кубически метра за Европа през 2022 година.

Норвегия е вторият по големина доставчик на газ за ЕС след Русия. През март беше възобновено строителството на нов тръбопровод до Полша през Дания след деветмесечно спиране. Очаква се Baltic Pipe да бъде завършен до края на годината.