Имате нужда от хранителни стоки за вечеря, преди да се приберете от работа? Бърза безмитна покупка на подарък, преди да се качите на полета си? Или искате да закупите местни специалитети с малък въглероден отпечатък?

Нови видове магазини може скоро да ви позволят да вършите подобни покупки по-бързо и лесно от всякога.

Финансираният от ЕС проект MiMEX разработи нова система, която позволява на търговците на дребно да се доближат до своите клиенти. Помага им лесно да създават микропазари, предлагащи лесно пазаруване с минимален брой персонал, използвайки най-съвременни технологии.

"Чрез сензори и камери технологията в основата на MiMEX може да открие движението на клиента в точката на продажба", обяснява Кристиано Карлеваро, координатор на проекта MiMEX и управляващ директор на Spindox Labs, компанията домакин.

Безпроблемно пазаруване без опашки

Как изглеждат тези микропазари и как работят на практика? Представете си магазин от 30-80 m2, съставен от един или повече контейнери, снабдени с рафтове и пълни с интелигентна технология.

Преди да влезе в магазина, клиентът се идентифицира в зоната за чекиране чрез специалното приложение. Вътре в търговската зона избира продукти от рафтовете, както би направил във всеки друг магазин на самообслужване. Избраните продукти се добавят автоматично към дигитална количка за пазаруване с помощта на захранвани с AI сензори и камери.

На касата плащането се обработва дигитално чрез приложението без нужда от касиер.

Автоматичната система позволява не само бързо и лесно пазаруване, но и по-добро управление на запасите (благодарение на сензорите на рафтовете), защита срещу кражби (чрез идентификация на купувача) и автоматизирана оптимизация на аспекти като осветление, отопление и охлаждане.

Концепцията има предимства в там където близостта е важна, добавя Карлеваро: "Малкият контейнер MiMEX може лесно да бъде поставен на места с по-висока концентрация на хора, тъй като те се променят с времето: това прави възможно достигането до клиентите, където и да се намира, по всяко време време на деня или нощта."

Собственикът на Jumbo инвестира 15 милиона евро в най-големия си магазин на Балканите

Собственикът на Jumbo инвестира 15 милиона евро в най-големия си магазин на Балканите

Центърът се състои от хипермаркет и магазин за играчки и стоки за дома

Безопасно пазаруване

Едно от ключовите предимства на системата е възможността за осигуряване на напълно безопасно пазаруване при здравни кризи като неотдавнашната пандемия от COVID-19. Системата позволява автоматизирани проверки на здравните мерки като социално дистанциране, носене на маска или почистване на ръцете.

Събраните данни се обработват в съответствие с изискванията за поверителност, казва Карлеваро: "Всички данни се управляват в съответствие с GDPR и подходящи техники за съхранение и анонимизиране. Както за всяка друга услуга, от потребителите се изисква да приемат условията на услугата и са информирани за използването на техните данни.

Разгръщането на пазара 

Проектът MiMEX доведе до създаването на тестови магазини в кампуса на университета в Малага, Испания, в помещенията на фондация Bruno Kessler в Тренто, Италия, и в търговския център в Trump Towers в Истанбул, Турция. Последните две все още са в експлоатация и са близо до внедряване на пазара.

Колко струва да наемеш магазин в мол, на "Витошка" или в търговски парк?

Колко струва да наемеш магазин в мол, на "Витошка" или в търговски парк?

Наемите не са се променили съществено от началото на годината

"Потребителите бяха впечатлени от системата и ни предоставиха своите отзиви за по-нататъшно подобряване. Пилотните проекти също ни позволиха да покажем системата на потенциални клиенти в сектора на търговията на дребно", отбелязва Карлеваро. "С някои от тях се водят дискусии за потенциално бизнес сътрудничество."