В речта си по повод встъпването си в длъжност президентът на Бундесбанк Йоахим Нагел, коментирайки рязкото покачване на инфлацията през последните месеци, каза, че високите нива отчасти се дължат на еднократни ефекти, но има и други причини. Освен това средносрочната перспектива за цените в момента е изключително несигурна. Въпреки че цените също може да се повишат с по-малко от предвиденото в прогнозите, "в момента виждам повече риск инфлацията да остане повишена по-дълго от очакваното в момента. Във всеки случай създателите на паричната политика трябва да бъдат нащрек." Едно нещо, продължи той, е съвсем ясно през цялата несигурност: Управителният съвет на ЕЦБ трябва да действа и да адаптира позицията си на паричната политика там, където това е необходимо, за да запази стабилността на цените.

Германската общественост очаква, и с право, Бундесбанк ще накара гласа й да бъде чут като застъпник за култура на стабилност. Мога да ги уверя, че ще продължи да го прави", каза Нагел.

По думите на президента на Бундесбанк стабилността не е в противоречие с промяната или подход, насочен към бъдещето. Икономиката и обществото, разсъждава той, трябва да бъдат изградени върху стабилни и надеждни основи, за да се развиват успешно. Промените, предизвикани от цифровизацията и преструктурирането на икономиката в отговор на изменението на климата, също оказват влияние върху задачите на Бундесбанк. Подобно на своите предшественици преди него, сега той е този, който трябва да гради върху изпитаната култура на стабилност, за да намери собствени съвременни отговори, обясни д-р Нагел. "Бундесбанк трябва да бъде модерна, ефективна институция, която се изправя срещу предизвикателствата, които промяната носи, и използва възможностите, които предлага", смята новия президент на централната банка на Германия.

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард, който участва в церемонията по встъпването в длъжност на Нагел, който сменя на поста президент на Бундесбанк Йенс Вайдман, също използва речта си, за да обсъди текущото развитие на инфлацията. ЕЦБ, каза тя, разбира, че нарастващите цени са проблем за много хора и приема тази загриженост много сериозно. "Но хората могат да се доверят, че нашият ангажимент към ценовата стабилност е непоклатим, което е от решаващо значение за твърдото закотвяне на инфлационните очаквания и за доверието във валутата. Целият Управителен съвет е обединен в преследването на тази цел."

Федералният финансов министър Кристиан Линднер подчерта колко важно е германската централна банка да е независима. Той отбеляза, че много хора са загрижени за развитието на инфлацията в наши дни. Бундесбанк, като пазител на ценовата стабилност, изигра роля в икономическия възход на Германия. "Надявам се Бундесбанк да продължи да говори ясно и независимо и да допринася със своя опит", каза г-н Линднер.